Фолклорни фестивали, събори и панаири

Празник на заврените зетьове в с.Згориград
ежегодно събитие

с.Згориград, община Враца, Област Враца

Вашата оценка
4 от 4 гласа
Август 2023

 
Врачанското село Згориград е от малкото в държавата, което си няма събор. Затова съботният ден в средата на август, в който се вихри празникът на заврените зетьове, определихме и за събор на селото.
Фолклорни фестивали и събори
Няма информация да се провежда през последните години !
Под мотото "Зетят е оцелял, защото е мълчал", в събота в село Згориград се състоя традиционният събор на завряните зетьове.

Традицията да се отбелязва по шумен и атрактивен начин особеното състояние на мъжа, който живее в къщата на жена си, е отколешна, но е била прекъсната за цели 15 години.

Из Правилника на мъжете под чехъл:
- Завреният зет е длъжен да събува обувките си така, че винаги носовете им да сочат навън. Той е повикан, навикан и натикан човек.
- Завреният зет трябва да спи с жена си винаги, когато тя поиска. Забранено му е да поглежда чужда булка дори и на снимка.
- Завреният зет е длъжен да обича тъщата и тъста си повече от родителите си и да забрави всичките си роднини. Той трябва да дава до стотинка заплатата на жена си в присъствието на майка й не по-късно от 4 часа след получаването й.
- Разрешено му е да пие в неограничено количество само вода и да яде нагризани чушки от престояла туршия, люта ряпа и праз.
- Да дава ежеседмичен отчет за личните си разходи, ако такива изобщо са му позволени.

По отношение на бабата и дядото е длъжен:
а. да им вика мамо и татко;
б. да твърди, че внуците приличат само на тях;
в. да кръщава децата си само на тяхно име;
г. да се скара с всички роднини и приятели."


Празник е. На заврените зетьове. На мегдана пред читалище "Пробуда" гърми музика. Фолклорни състави ситнят хора, облечени в народни носии въпреки жегата. Местни таланти застават пред микрофона и публиката припява на песните им. Дими и скарата. Повече от 900 кебапчета изгълтаха сборяните, докато се забавляваха.

Гвоздей на шоуто е маскарадното шествие на заврените зетьове. В него потеглят стотина мъже на възраст от 26 до 76 години, но с еднаква съдба - да живеят в къщата на жена си и да "козируват" на тъщата си Парадът се води от 28-годишния Емил Райков, избран за най-млад зет миналата година. Всички в селото му викат Моникин, на името на красивата му съпруга Моника. Той държи гордо знамето на сдружението, на което са щамповани роза, бодил и гълъбче на мира. След него се нижи магарешки керван и пикап.

На каруците и платформата на колата мъже под чехъл бъркат манджи, перат сутиени, простират дамско бельо, кърмят бебета и дондуркат ревльовци. Слагат ролки на наконтени тъщи и много внимават да не разлеят кафето, докато им го сервират.

Сеирът е пълен, зяпачите се заливат от смях а зетьовете все по-добре влизат в ролите си на отрудени, навикани и безсловесни персонажи.

"Зетят е телевизор без образ и говор", "Почитайте си тъщите, за да са ви мирни къщите". Вражеският лагер също не остава по-назад и се появява тутакси плакат със следния текст: "Върба за клин и зет за син не стават".

За контакти : Кметство:09186 2260

За повече информация :
Село Згориград

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания