Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на Илинден в с.Костелево
ежегодно събитие

с.Костелево, община Враца, Област Враца

Вашата оценка
02.08.2020 г. -
02.08.2020 г.


 
Оброк на Илинден, на изток от селото близо до мястото на старото селище. Чествания на Ботеви тържества на 31 май на Колова могила с похода Козлодуй-Околчица.
Фолклорни фестивали и събори
Данни за тракийско присъствие са гробниците от ранна античност в местностите Орловец и Калапов връх, както и в пещерата на Маняшки връх.

Има разрушена крепост в местността Градището северно от ловната хижа, както и данни от римският период на провинция Мизия за около 6000 войници. На юг, в долината, са намирани останки от воденични камъни, мъниста и сребърни монети.

Старото землище на Костелево е било в местностите Кутлите и Валевицата до 16 век, след което е предадено като мезра на днешното място. С градището е свързана и легенда за Денка, която бяга от турците, скачайки от скалите. Оттам един от старите родове носи името Денкинци.

По време на робството в местността Русино вървище е бил основният път към София, обикновено от там са прекарвали момчета взети за кръвен данък на султана. Известна е легендата за Иванчо от с. Баница, успял да избяга и да не стане еничар.

През освободителната Руско-турска война 1877-78 година турците изкарват цялото село и заравят изворите в местността Тиндол. Селото е освободено на 10 ноември 1877 година.

* Православно християнство.
* Местността Колова могила, свързана с Ботевата чета, местнотта Градището и Ловната хижа.

За контакти :
Кметство: 09116 2224 ; 0887900329

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания