Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на Илинден в с.Паволче
ежегодно събитие

с.Паволче, община Враца, Област Враца

Вашата оценка
3 от 1 глас
02.08.2020 г. -
02.08.2020 г.


 
Илинден — обикновено тогава се прави курбан против градушка и други природни бедствия. Ботевите тържества — ежегодни чествания на 2 юни на вр. Вола (Околчица)
Фолклорни фестивали и събори
Паволче е село в Северозападна България. То се намира на 3 km югоизточно от Враца и е разположено в подножието на Врачанската планина върху силно пресечен терен. Землището му е полупланинско с оскъдни условия за земеделски поминък и се простира на площ от 16 295 дка.
Фолклорни фестивали и събори
Граничи на изток с Челопек, на юг — със Зверино, на запад — със Згориград, и на север — с Косталево и Моравица. В района му все още съществува тракийски могилен некропол, който свидетелства за едно малко земевладелско имение на тракийски аристократичен род.

Свързани с траките са останки от гробници от ранната античност на изток в м. Мало Паволче до стария римски път за Лютиброд и София. В същата местност на територията на лозята се установяват множество глинени водопроводни тръби от Римския период, а също и оловни тръби.

В тази местност се откриват и каменни постаменти и части от колони, вероятно от раннохристиянски храм около 4-5 век. Установени са сребърни монети от времето на Константин I, което потвърждава данните за наличие на християнски храм от този период. В пещери около селото е добивана глина, която е с качества доближаващи се до порцелан.

Традиционни занаяти като рударство, каменоделство (бигор), ковашки, грънчарство, тъкачество (равеници), пчеларство (мушка) са забравени. По реката, извираща под връх Вола е имало голям брой малки воденици.

Църквата „Св. Иван Рилски” в селото e построена през 1932 г. и реставрирана неотдавна с дарения от местните хора.

Сред природните забележителности е красивият водопад Шопката, открояващ се на фона на отвесни скали. Близо до него са скалните образувания „Альоша“ (сходен с паметника Альоша в Пловдив), както и фигурата на чакащата майка срещу него.

По на изток в подножието на паметника на вр. Околчица е т.нар. Янчова чукла (скала) със скалното образувание „Дядо Янчо“, представляващо седнал човек, с гръб към масата. Тук, под скалният ръб „Веждата“ се намира единственият по рода си ендемит Келереров центрантус, защитено растение, както и естествен пчелен кошер, изграден в скална ниша над селото.

Има находище на шуплест варовик, т.нар. „бигор“. Други забележителности са пещерата Пукоя, дълбока 156 м, пещерата Дядова дупка, както и Пчелешка дупка, Боркова дупка и др. В землището на селото се срещат многобройни вековни дървета, защитени природни обекти — дъб, цер, бряст, черница („дуд“ на местното наречие).

Характерна е традиционната българска кухня и използуването на специфични местни подправки при приготвяне на свинско месо и фасул. Също така са типични традиционните чушки с боб и домашна наложена баница със сирене и домашни кори.

За контакти :
Кметство: 09189 2221 ; 0887900346

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания