Фолклорни фестивали, събори и панаири

Планета Габрово
ежегодно събитие

гр.Габрово, община Габрово, Област Габрово

Вашата оценка
4.8 от 4 гласа
01.04.2023 г. -
01.04.2023 г.


 
1 април — ден на хумора и рожден ден на Планета Габрово. Но не всичко е измислица тук, защото такава планета наистина съществува.
Фолклорни фестивали и събори
Музей Дом на Хумора и Сатирата
Тук децата пощуряват, но и възрастните се забавляват! Защото развлекателната зала “Планета ГАБРОВО” е предназначена за деца от 5 до 105 години.
Фолклорни фестивали и събори
На фона на светлинни и звукови ефекти, сред галерия от чудновати предмети и карнавални костюми и фотографии, малки и големи се потапят в цветния лабиринт на въображаемата планета на вечното веселие, смях и шеги – планета ГАБРОВО.

Тя представлява малък астероид, разположен между Марс и Юпитер.

Астероидът е открит на 1 април, 1976 година от украинския астроном НИКОЛАЙ ЧЕРНИХ от Кримската астрофизическа обсерватория и кръстен на Габрово – българската столица на хумора.

Развлекателната зала “Планета ГАБРОВО” е прекрасен декор, на фона на който деца от всички възрасти се запознават картинно със символите на габровския хумор.

А ако добре са слушали и запомнили екскурзоводната беседа в постоянната изложба “Корените на габровския хумор”, тук могат да проявят своите нови познания, както, разбира се, и да отправят съкровените си пожелания към планетата на смеха – Планета ГАБРОВО!

Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата (МБХСИ) — третата събота на май, всяка нечетна година.

Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (МБХСИ) е най-мащабната международна проява, организирана от Музея ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА, която включва конкурси за съвременни постижения на хумористичното и сатиричното творчество в различни жанрове на изкуството.

Провежда се от май до септември всяка нечетна година под мотото “Светът е оцелял, защото се е смял”.

Много и разнообразни са съорганизаторите на този единствен в България международен конкурс за хумористично и сатирично изкуство през годините:
Министерството на културата, Община Габрово, творческите съюзи в България - СБХ, СБЖ, СБФ, Международната фондация “Хумор на народите”, редакции на хумористични периодични издания, сп.”Българско фото”, Комитетът по туризма и много други.

Не по-малко разнообразни и многобройни са и наградите, връчвани от 1973 година до днес. Но ГОЛЯМАТА НАГРАДА е една – статуетката ЗЛАТНИЯТ ЕЗОП . Първата статуетка, връчена през 1973 и 1975 година, е изработена от художника Тодор Цонев. През 1977 г. скулпторът проф. Георги Чапкънов създава нова статуетка, която се връчва и до днес . Тя е висока 18 см , изработена от бронз и позлатена.

От 1995 година се връчва и втората по значимост награда на Биеналето. Това е НАГРАДАТА НА ГРАД ГАБРОВО - статуетката ГАСКАР . Представлява стилизирана котка от бронз с височина 19 см. Автор на статуетката е габровският скулптор Митьо Солаков.

Връчваните от организаторите на МБХСИ награди се посочват в статута на всяко издание на международния конкурс.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Дом на Хумора и Сатирата
Сдружение Планета Габрово


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания