Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Гаврил Геново
ежегодно събитие

с.Гаврил Геново, община Георги Дамяново, Област Монтана

Вашата оценка
Май 2023

 
Първата седмица след Гергьовден се провежда традиционния за селото събор. Селото е разположено на десния бряг на река Огоста при водослива ѝ с Дългоделска Огоста, която разделя селото на два квартала - Илица и Соточино.
Фолклорни фестивали и събори
От 1958 г. те са обединени в едно селище, разделено от един мост което носи името на Гаврил Генов, организатор на Септемврийското въстание и командир на въстаническата рота.

Селото има читалище и богата библиотека с 13 000 тома книги, провеждани са културни мероприятия и вечеринки.

През 70 и 80 години в салона на читалището е имало функциониращо кино със специални за времето си кино и радиоапаратура внесени от ГДР. Прожекциите спират към края на 80-те години, когато киносалона е унищожен от пожар.

Близо до селото се намира мемориален комплекс "Балова шума",който е бил голяма културна забележителност през социализма, изграден в памет партизанското движение в района, в близост има и микроязовир, който в момента се използва за рибарник.

За контакти :
тел.: 09558 / 22 20

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com

Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания