Фолклорни фестивали, събори и панаири

Общински събор в с.Горна Малина
ежегодно събитие

с.Горна Малина, Община Горна Малина, Софийска област

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
Юли 2023

 
Общинскят събор в община Горна Малина се провежда всяка година в първата събота на месец юли.
Фолклорни фестивали и събори
Община Горна Малина
се намира в близост до гр. София - важен фактор, предопределил развитието ѝ през последните години. Разположена е на площ 336,3 кв.км. в централната част на Западна България.

Простира се между билото на Стара планина на север и Средна гора на юг. Граничи с общините Ботевград, Правец, Етрополе, Елин Пелин и Мирково. Общински център е с. Горна Малина.

Общината е съставена от:
Белопопци, Байлово, Долна Малина, Априлово, Гайтанево, Негушево, Осойца, Саранци, Макоцево, Долно Камарци, Стъргел и Горно Камарци. Обособени са четири вилни зони към Долно Камарци, Макоцево, Осойца и Негушево.

Географското разположение на общината (на южните входове на старопланинските проходи Арабаконак и Витиня) определя наличието на културни пластове и следи от човешко присъствие още от античността. В почти всички населени места има изградени православни храмове, някои от които са от преди повече от 300 години.

Паметник на културата е храм “Св. Димитър” в с. Макоцево. Някои от стенописите и иконите са дело на местния иконописец от XIX век Йото (Иван Недялков) от с. Макоцево.

В областта на духовната култура Горномалинска община носи белезите, характерни за балканските и подбалканси краища на България. Това се отнася както за просветното дело, развитието на изкуствата, религиозно- православното светоусещане на населението, културно- историческото и археологическо наследство, така и за елементите на бита, традициите, стандарта на живот.

На територията на община Горна Малина функционират 14 читалища. Живи са българските национални традиции, живее и се развива местния фолклор, което може да представлява интерес за любителите на народните песни. Не веднъж художествени състави от общината са получавали призови места на национални фолклорни събори.

На своите гости община Горна Малина
предлага своята най-голяма духовна ценност – къщата – музей в с. Байлово на класика на българската национална литература, големия майстор на художественото слово Елин Пелин . Поклонниците на литературата могат да се потопят и днес в света на елинпелиновите герои.

Близостта до столицата обуславя възможността за множество културни развлечения, както на населението на общината, така и на нейните гости, а в Софийска област са концентрирани обекти от национално значение, национални паркове и защитени територии.

За повече информация :
Община Горна Малина

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания