Фолклорни фестивали, събори и панаири

Национален фолклорен празник на народните хорове и групите за изворен фолклор ''Ганчо Михов''
ежегодно събитие

с.Първомайци, община Горна Оряховица, Област Велико Търново

Вашата оценка
4.6 от 12 гласа
08.04.2023 г. -
08.04.2023 г.


 

сертификат

Провежда се всяка година в навечерието на народния празник Цветница - на Лазаровден. Празникът на народните хорове се провежда в читалище “Иван Вазов” за пръв път през 1989 г.
Фолклорни фестивали и събори
В празника ще вземат участие женски и мъжки хорове за обработен фолклор, групи за изворен фолклор, народни хорове при пенсионерските клубове.
Фолклорни фестивали и събори
Идеята за организирането му е на покойния Ганчо Михов, диригент, творец и основател на хорове за обработен фолклор в селищата на Община Горна Оряховица и секретарката на читалище “Иван Вазов” –с. Първомайци Йорданка Острева .

Фолклорният празник няма конкурсен характер.

Първоначално се е провеждал в рамките на Дните на културата в селото и в него са вземали участие три-четири състава от близките села. Добрата организация на домакините е предпоставка с всяка измината година участниците в тази фолклорна проява да стават все повече.

Община Горна Оряховица подкрепи Настоятелството на читалище “Иван Вазов” и празникът стана Общински, а след това и Национален.

В него участват самодейни състави / народни хорове, групи за изворен фолклор и индивидуални изпълнители / от читалищата и пенсионерските клубове от цяла България.

През годините са гостували състави от Община Велико Търново; Златарица; Павликени и други. В различните издания на Общинския фолклорен празник самодейците имат възможност да се докоснат и до изкуството на Христина Лютова и Красимира Чуртова, квартет “Славей”, солисти от “Мистерията на българските гласове” и др.
Фолклорни фестивали и събори
През 2001 година за пръв път бе учредена награда за “Най-добър диригент” в памет на Ганчо Михов.

В празника ще вземат участие женски и мъжки хорове за обработен фолклор, групи за изворен фолклор, народни хорове при пенсионерските клубове. Всички състави ще получат грамоти за участие.

От името на читалищното настоятелство при НЧ „Иван Вазов-1893” ще бъде връчена награда за диригентско майсторство на името на Ганчо Михов. Отличието се присъжда в памет на покойният диригент на хора в Първомайци.
Фолклорни фестивали и събори
Песенният форум се организира от Община Горна Оряховица и читалището в Първомайци

НЧ „Иван Вазов – 1893”,
с.Първомайци 5139, ул. "Княз Ал.Батенберг"80; Община Горна Оряховица
E-mail nch_ivazov1893@abv.bg; тел.: 06175/ 20 10

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
НЧ ''Иван Вазов-1893''
НЧ ''Иван Вазов-1893'' във Facebook

сертификат

Сайтът www.sabori.bg е медиен партньор на събитието.


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания