Фолклорни фестивали, събори и панаири

''Празник на горнооряховският суджук''
ежегодно събитие

гр.Горна Оряховица, община Горна Оряховица, Област Велико Търново

Вашата оценка
4.1 от 10 гласа
Юни 2023

 
Празник на горнооряховския суджук. Празникът е включен в календарния план за публичните прояви в духовната сфера на града (през 2018г. ще се проведе от 8 до 10 юни).
Де се е чуло и видяло, панаир в чест на суджук да се прави?!
Фолклорни фестивали и събори
За песни и танци да беше, пък то....за суджук някакъв си! Но...той не ми бил какъв да е суджук, а най ми бил горнооряховски...
Фолклорни фестивали и събори
В празника ще участват производители, работещи в областта на месопреработването. Най-вкусният суджук ще получи специална награда. Той ще бъде отсят след нарочна дегустация, по време на която в града ще пушат скари.
Фолклорни фестивали и събори
И понеже символите се уважават, за да отдаде заслужената почит на най-популярния си символ, Община Горна Оряховица включва в своя културен календар една проява, превърнала се вече в традиция – Празник на горнооряховския суджук.
Фолклорни фестивали и събори
Място на провеждане – парк “Градска градина”.

Ако сте ценители на горнооряховския суджук – това е вашето събитие и непременно трябва да го посетите. Кулинарно шоу и различни състезания, сцена на открито с гостуващи изпълнители, щандове за продажба на вкусния деликатес, временни търговски обекти, забавни игри за родители и деца, фолклорна програма - приятните емоции в дните на панаира са гарантирани за всеки.

А когато всичко приключи, остават само добрите спомени, които успешно можем да гарнираме с вкусни и качествени парченца от закупения любим деликатес.

Да ви е сладко!

Горнооряховски суджук.
Историята му започва още преди няколко столетия, когато предприемчиви и находчиви горнооряховци създават своя рецепта за консервиране на месо. Във времето, когато никой не си и представя, че ще дойде денят на изобретяване на хладилника и фризера, в ежедневието си човек непрестанно търсел други начини за запазване на вкусовите качества на месото чрез осоляване, узряване при висока температура и последващо изсушаване.

За постигането на уникалния вкус на горнооряховския суджук обаче, допринасяли и характерните, относително постоянни климатични условия, както и слабите въздушни течения в региона. Така поне твърдят местните жители.

Първото свидетелство за масовата продукция на този деликатесен продукт, е ферман от далечната 1538 година на султан Сюлейман I Великолепни.

С ферманът се дава правото на Рустем паша да владее земите и да прибира данъците от производство на суджуци в Раховиче-и-гебр, т.е. днешният град Горна Оряховица.

Традицията - развивана и поддържана, се пренася от поколение на поколение, докато през епохата на Възраждането, горнооряховци набират най-после смелост да се представят със своя продукт и пред Европа. Така, през 1861 година, произведеният от горнооряховеца Михаил Николов суджук, е отличен с медал на Международното изложение в италианския град Торино.
Фолклорни фестивали и събори
От силните местни традиции в изработката на сухи колбаси и мезета е впечатлен и известният австро-унгарски етнолог и пътешественик Феликс Каниц, който не пропуска да отрази това в книгата си “Дунавска България и Балканът” от 1882 година.

Реклама от далечната 1911 година на произведения от горнооряховската фамилия Недеви суджук, е намерена в “Български алманах”, което говори за популярността на продукта от край време.

Така, неусетно през годините, един хранителен продукт се превръща по своеобразен начин в символ не само на Горна Оряховица, а и на региона около нея.
Фолклорни фестивали и събори
Горнооряховският суджук получи одобрението на Европейската комисия и е регистриран като първата географска марка на България.

Това означава, че деликатесът ще може да се произвежда само в определен географски район на Европейския съюз.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Горна Оряховица
Горнооряховски суджук и гърнеАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания