Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на Кръстовден в с.Гиген
ежегодно събитие

с.Гиген, община Гулянци, Област Плевен

Вашата оценка
5 от 2 гласа
15.09.2021 г. -
15.09.2021 г.


 
Редовен събор на селото се провежда на 15 септември. На Ивановден по стария стил - 20.01. се провежда всяка година празник с кукери и така наречените "мечкари".
Фолклорни фестивали и събори
Село Гиген
е едно от големите села в средната част на Дунавската равнина. Намира се недалеч от мястото на вливане на р. Искър в р. Дунав.
Фолклорни фестивали и събори
В миналото местността е била блатиста, но след издигането на дига на р. Дунав и пресушаването на блатата, се откриват големи площи от обработваема земя.

Почвата в района на селото е черноземна и много плодородна. В съседство на с. Гиген се намират селата Байкал (на 6км), Крушовене (11км), Искър (бившо Гигенска махала, 5 км), Брест (11км), Загражден (10км).

Най-голям град в близост до селото е Плевен (на 54км). На отсрещния бряг на р. Дунав се намира румънският град Корабия.

В близост до село Гиген се намират развалините на древноримския град Улпия Ескус, основан от император Траян през 106 г.

Според историци през 328 година по времето на император Константин Велики е построен Константиновият мост над р. Дунав, който е свързвал тогавашните градове Улпия Ескус и Сукидава (до днешното село Челей в Румъния).

За контакти : Кметство : тел.06562/2206

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания