Фолклорни фестивали, събори и панаири

Панаир в с.Помощник
ежегодно събитие

с.Помощник, община Гълъбово, Област Стара Загора

Вашата оценка
Октомври 2023

 
Провежда се ежегоден панаир през втората неделя на Октомври. На Сирни Заговезни се пали голям огън в центъра на селото и се хвърлят перници.
Името на село Помощник
идва като превод от турската дума "калфа", което означава чирак или помощник. Старото име на селото е Калакюу /жаргонно от калфакюу/.

И макар че произходът на името е турски, тук понастящем не живеят български граждани от турски произход или мохамедани. В селото живеят българи и цигани. В селото има много малко деца, включително и при циганите, повечето от които са християни.

Някога обаче, тези земи са населявани от турци които през Руско-турската освободителна война и по-рано, са се изселили в Турция. В селото има местност наречена "Турските гробища" /сега гора/, където на времето са погребвани починалите турци.

В най-западния край на селото е разположена местността "Могилите". Името идва от многото могили издигнати тук още от римско време към които през времето на "социализма" никой не проявява интерес, а по-късно се разграбват от иманяри.

По-характерни местности са: "Соватя", "Чобан кория", "Могилите", "Голямата кория", "Турското гробище", "Мадънлъка", "Съкчалий", "Али бажа", "Кесьовите саи", "Изгорялото", "Шукляря". Ниско планинската гориста местност и природните дадености тук правят това място отлична дестинация за лов. Ловува се на заек, яребица, пъдпадък, гривек, дива патица, кеклик, фазан, от едрия дивеч - диво прасе, сърна. От хищниците - лисица, дива котка, чакал, вълк.

За контакти : Кметство : тел: 04155/ 380

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания