Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Горно Дряново
ежегодно събитие

с.Горно Дряново, община Гърмен, Област Благоевград

Вашата оценка
2 от 1 глас
Април 2023

 
Празникът се провежда през втората седмица на месец април.
Фолклорни фестивали и събори
На този ден се посрещат гости от съседните села, слушат се литературни и музикални програми на самодейни колективи от селото и съседите села.
Фолклорни фестивали и събори
Провеждат се спортни състезания — майсторско управление на велосипед, кушия, футболни срещи и други. На празника местното население спира всякаква работа.

Горно Дряново е планинско село, разположено в Югозападните Родопи на 18 километра от град Гоце Делчев, между селата Ковачевица (намира се на 5 km северно) и Лещен (на 2 km южно).

До Гоце Делчев има автобус. Населението на Горно Дряново се препитава от тютюнопроизводство, събиране на диворастящи билки, гъби, дърводобив, дървопреработка и шивашка дейност.В селото има и зъболекарски кабинет.

На територията на Горно Дряново има 25 търговски обекта, които обслужват населението. От селото има и служители, които работят в лесничейството „Беслет“ в село Гърмен.

В селото влиза вода от пет водоизточника, които задоволяват 80% от нуждите на населението от питейна вода и вода за битови нужди.
Фолклорни фестивали и събори
В момента се прави ново водохващане от Черна река, което ще се включи в селската водопроводна мрежа. Пътя до селото е асфалтиран от село Гърмен. В селото е изградена канализация за оттичане на 75% от мръсните води.

В 19 век Горно Дряново е мюсюлманско село в Неврокопска каза на Османската империя. В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година, Горне Дряново (Gorne-drianovo) е посочено като село с 40 домакинства и 100 жители помаци. Съгласно статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) към 1900 година Горно Дряново е българо-мохамеданско селище.

В него живеят 300 българи-мохамедани в 45 къщи.. Според Стефан Веркович към края на 19 век Горно Дряново има мюсюлманско мъжко население 133 души, което живее в 40 къщи.
Фолклорни фестивали и събори
* Джамия
* Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“
* Централна детска градина
* Пощенска станция
* Читалище
* Край Горно Дряново са открити останките на антична крепост.

На 1 километър северно от Горно Дряново се намира Градишката скала - висока 60 метра, върху която някога е имало постройка, в чиито основи и днес се намират римски монети.

На 2 километра на северозапад от селото се намира водопадът Буков дол със забележителна девствена природа.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Телефон: 0882/966 780

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания