Фолклорни фестивали, събори и панаири

Зимни сватби в с.Рибново
ежегодно събитие

с.Рибново, община Гърмен, Област Благоевград

Вашата оценка
3.9 от 7 гласа
Февруари 2023

 
В с. Рибново се провеждат едни от най-интересните сватби в България. Те се провеждат през зимата, когато всички хора се приберат в селото, тъй като през летния сезон голяма част от населението отглежда тютюн в различни краища на България.
Фолклорни фестивали и събори
„Сезонът на сватбите” обикновено е през зимата – от декември до март, когато в миналото мъжете не са били със стадата, а днес не са на гурбет в чужбина. Сватбата протича от незапомнени времена според традиционен за помаците ритуал, при който лицето на момичето се боядисва в бяло, а върху него се лепят пайети.
Фолклорни фестивали и събори
Точно рисуваните булки от Рибново печелят голямата популярност на селото. Съществува легенда, която обяснява произхода на този ритуал. В стари времена момчетата от селото отрано ставали овчари и тръгвали с бащите си в планината, и не виждали млади момичета до деня на собствената си сватба.

Заради неопитността на момчетата, покривали лицата на невестите им с пайети. Така, докато ги сваляли една по една, младите мъже трябвало да се научат на нежност. Други свързват ритуала още с времето на езичеството.

Впечатляващо е, че в Рибново сватбите са масови
– присъства и участва почти цялото село, а и съвсем не са еднодневни. Из стръмните улици се веят шарени шалвари, устремени към първото зрелище - чеиза. Изваден е на показ на огромни дървени конструкции, изправени вертикално до оградата на къщата на булката. Подреждан е с дни.

Младоженците са осигурени за дълъг живот – такова невъобразимо количество одеяла, покривки, чаршафи, килими, забрадки, престилки, чорапи и какво ли не са подготвили родителите. Виолетово, червено, жълто, зелено. Всички цветове.

Встрани, направо на улицата, импровизирано са подредени гостната, спалнята и кухнята с чисто нови пералня, печка, телевизор, диван, фотьойли, легло, музикална система и всичко останало, което трябва да присъства в един дом.

Изобилието е задължително. Една неизбежна церемония за честта на името.
Фолклорни фестивали и събори
После на площада се вие пищно многопластово хоро под неистовия натиск на зурни и тъпани. Докато се появи булката в белосано лице, налепено с пайети, и със затворени очи. Маска, зад която трябва да стои човек.

Не поглежда, за да не я урочасат. Стоят с младоженеца, хванати за ръка, и не мърдат. Пред тях стои селото и ги гледа...

Населението е съставено изцяло от българи изповядващи исляма.

За контакти : Телефон: 0882/966 779

Фолклорни фестивали и събори
Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания