Фолклорни фестивали, събори и панаири

Орфически мистерии в с.Триград
ежегодно събитие

с.Триград, Община Девин, Област Смолян

Вашата оценка
4.5 от 18 гласа
28.07.2021 г. -
28.07.2021 г.


 
Орфически мистерии ще съберат в Триград хора от близо и далеч. По традиция мистериите ще се проведат в последния уикенд на м. Юли. В ритуалният орфически огън ще бъдат горени магически билки, за да се доближат участниците в Дионисиевите и Орфеевите празненства до усещането за някогашните езически свещенодействия.
Фолклорни фестивали и събори
Те ще се открият в събота по обяд с триградски обичай „Надпяване на китки”, по който се гадее, като и с народно веселие в центъра на селото. При залез слънце ще бъде представен обичая „Хващане на жив огън”.
Фолклорни фестивали и събори
Факелно шествие ще слезе до пещерата „Дяволското гърло”, където ще се извърши жертвоприношение на животно. Ще има кукерски игри и нестинарски танци.

Нестинарите минават боси по жаравата и нозете им остават непокътнати. Даже разказват, че краката им изтръпвали от студ. Колко вяра трябва да имаш, за да преодолееш страха и тленното? Кукерите пък прогонват с танците си злото в хората и около тях. Всички древни народи са използвали танца за омилостивяване на природата, защото чрез звуците и подскачането лошото изтича в земята, а пространството се пречиства от вибрациите на звука.

За "Орфическите мистерии" в Триград се очакват около 3000 гости от страната и чужбина.

В Дяволското гърло се намира най-високият подземен водопад на Балканите, а от грохота на падащата от десетки метри водна маса съвсем ще ви се стори, че сте в ада, в гърлото на дявола. В шествието, за да ви пренесат съвсем в онзи омагьосан свят, компания ви правят конница, кукери, оплаквачи, гайдари и певци.

Гостите на селото могат да нощуват и в местните къщи за гости и хотели. За тези, които предпочитат бивак и спане на палатка под звездите организаторите са отредили терен за къмпинг край реката.

В пещерата Дяволско гърло може да видите и истинско жертвоприношение – както векове и хилядолетия наред се е правило по нашите земи, с ритуалното белязане на челата с кръв от жертвеното животно.
Фолклорни фестивали и събори
С обичая „надпяване на китки" в центъра на село Триград от местното читалище, започват орфическите мистерии.

Ритуалът "надпяване на китки" символично разказа за вярванията на древните в силата на съдбата: каквато китка се падне - такъв ще е късметът.

Твърди се, че Триград е старо тракийско селище, което никога досега не е било преименувано и открай време е известно като място на лечебни билки и древни предания, място, свързващо подземния свят с небесата. Място на хилядолетни мистерии.

Организатори на "Орфически мистерии" са:
- Туристическо дружество "Орфей 1970"; Тел. +359 890 222 515
- Кметство Триград; Тел. 0879221591, 03040/2232; Е-mail: trigrad@devin.bg
- НЧ "Изгрев 1936"; Tел. 03040/2422; E-mail: Izgrev_trigrad@abv.bg

Фолклорни фестивали и събори
Дори рок легендата Джон Лоутън - солистът на Uriah Heep, е снимал празниците във филм за историята, бита, традициите и културно-историческото наследство на региона.


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания