Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на 24 Май в с.Припек
ежегодно събитие

с.Припек, Община Джебел, Област Кърджали

Вашата оценка
2 от 1 глас
23.05.2020 г. -
24.05.2020 г.


 
Традиционния пролетен събор в село Припек, който се провежда в навечерието на 24 май и е посветен на родопската песен.
Фолклорни фестивали и събори
Село Припек се намира на границата между Родопите и Източните Родопи, в югоизточните склонове на Жълти рид, на 800 м. надморска височина. Разположено е близо до границата на областите Кърджали и Смолян.
Фолклорни фестивали и събори
Отстои на 15 км югозападно от Джебел, на 35 км от областния център Кърджали и на около 300 км от София.

Селото е добре уредено, главните улици са асфалтирани и осветени, електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села.

Тук има функциониращи кметство, читалище, основно училище и гимназия, както и целодневна детска градина. В Припек работят един общопрактикуващ лекар и един стоматолог. Многопрофилни болници ще намерите в Момчилград и в Кърджали.

Само на 3 км в посока североизток се намира Средновековната крепост Устра. Строена е през X век - предполага се, че при управлението на Константин VII Порфирогенет - 913 - 959 г. Укреплението е имало 3 охранителни кули, които са били с по три етажа и са имали вътрешни стълбища (част от тях запазени и до днес). При направените археологически проучвания на обекта са открити множество метални предмети, глинени съдове, медни монети.

В подножието на крепостта Устра се намират и прочутите Лебедови езера, образувани в резултат на земетресения. Те са природна забележителност с подчертана пейзажна стойност. В тях растат естествени диви водни лилии и други редки растителни видове.

За контакти :
Телефон: 0894474747

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания