Фолклорни фестивали, събори и панаири

Ден на с.Душинково (Яръм байрам)
ежегодно събитие

с.Душинково, Община Джебел, Област Кърджали

Вашата оценка
4.2 от 14 гласа
Октомври 2021

 
Ден на с. Душинково (Яръм байрам). Ежегоден е и се състои през Октоври или Ноември в зависимост от панаирите, които обикалят региона по същото време.
Фолклорни фестивали и събори
Този ден е известен с игрите по борба, които се провеждат по време на празника.
Фолклорни фестивали и събори
Тук се е извършвал голям обмен на стоки, а самото тържище е ставало в определен ден. Имало е и хан, където търговците са отсядали, за да си починат от дългия и изморителен път.

Още от древни времена всяка есен, когато вече е прибрана реколтата от полето, хората тук са организирали и голям събор. Наричали са го "пазар изложение". Традицията не е спряна и до наши дни.

По времето на Османската империя
се е практикувало смели и заслужили войници ветерани от армията да остават по местата, където биват освободени от служба и да ги управляват. Това се е правело по волята на султана.

Така и в Душинково се установил Исхак Деде.
Който след последната си битка в Черна гора се завърнал по мистериозен начин, гласи поверието. Легендата разказва, че местните го намерили без ръце и крака, без да е ясно как и с какво е дошъл.

Били останали само торса и главата, в които мюсюлманите казват, че се крие душата.

Оттам и селото получило името си - Душинково. Исхак починал от раните си, а на мястото построили теке /мюсюлмански храм, в който се поставят гробовете на велики хора, смятани за светци/. До него се намират и стари гробове, някои от които на повече от 600 години.

За да продължат традицията, всяка година местните организират събор, по време на който хората се покланят и пред гроба на Исхак Деде.

Правят го, защото вярват, че поклонението помага за изцеление на болните и опрощение на грешните. В местната джамия пък се раздава пилаф /варен ориз с месо/ за здраве. За да станат част от празника, в Душинково се събират стотици хора от близо и далеч.
Фолклорни фестивали и събори
И тази година събитието събира голям брой посетители. За всички тях община Джебел и кметството в малкото, но знаково селце, бяха поканили самодейни състави от цялата община. Млади момичета и момчета показаха своите умения в песните и танците на традиционни български и турски фолклорни песни.

Всяка година най-голяма атракция са организираните борби. Те събрат и най-много посетители. Смелите борци показват на какво са способни, на тепиха в центъра на селото.

В надпреварата участие взимат мнозина мераклии, които се борят за голямата награда - коч. Но наградата за първенеца не бе само материална, а и морална. Освен, че ще си тръгна с жертвеното животно, победителят е определен и като наи-силният мъж в селото.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Кметство : 0884556081Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания