Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на Кръстовден в с.Крушовене
ежегодно събитие

с.Крушовене, Община Долна Митрополия, Област Плевен

Вашата оценка
Септември 2022

 
Последните два почивни дни събота и неделя най-често на 27-28-29 септември се провежда и традиционен събор на селото.
Фолклорни фестивали и събори
Наред със всички големи празници най-много се почитат и празнуват пролетните-ВЕЛИКДЕН и ГЕРГЬОВДЕН.
Фолклорни фестивали и събори
В землището му се намира защитената местност "Генчов орман" наречена от крушовенчани Маладжанска гора, в която все още живеят над 150 годишни дъбове. До нея е и връзката на селото през река Искър със съседните села Гигенска махала, Гиген и Славовица.

По настояшем в селото живеят около 1300 души. Много се разчита и на реализиране на проектите за построяване на мост над река Искър свързващ Крушовене със Славовица, също така и построяването на ВЕЦ на река Искър.

През селото се пресичат основни пътни артерии от Плевен за Никопол и Оряхово, както и от Никопол за Кнежа, Червен бряг и София. Селото се намира само на 9 км. от река Дунав и 1км. от река Искър, което го прави притегателен център за спокоен еко и речен туризъм.

За първи път името на селото се споменава в турски документи през 1777 год. В молба до Видинския валия през 1838 г. жителите на селото успяват да си извоюват излаз на бреговете на река Дунав.

Там в момента има много хубава вилна зона с вили на хора от Крушовене. Още през 1934 г. е построена и електрическа централа, която захранва с ток 1/2 от селските къщи. Крушовене е първото село в България с проектирани улици, проектите са изготвени от австрииски инженери преди Втората световна война. Историята е доста интересна и изпълнена с възходи и падения.

До 1978 г. Крушовене е със статут на самостоятелна община към която впоследствие по-късно се присъединява и с. Байкал. До 1969 г. в селото функционира общинска болница с главен лекар от София. В момента функционира само едното училище, в което се помещава и детската градина.

За контакти :
Кметство : Тел. 0879125030, 0879125029, 0879125032
krushovene_kmet@mbox.digsys.bg

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания