Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Пчелник
ежегодно събитие

с.Пчелник, Община Долни Чифлик, Област Плевен

Вашата оценка
Юни 2023

 
Традиционният общоселски събор - фестивал на селото се провежда всяка първа неделя на месец юни всяка година.
Фолклорни фестивали и събори
Населението от селото е съставено предимно от преселници от различни краища на България. След Освобождението тук започват да се преселват хора от Габровско, Македония и др.

По-късно поради различни икономически и демографски причини тук започвзт да се преселват и хора от не безизвестното село Горица. 30% от населението е турско, 20% власи/рудари/.

Началото му е сложено в края на XV век от Джемал бей. След походите на Владислав Варненчик 1443-1444 година, турския султан Мурад II дошъл до извода, че за по-лесна отбрана на империята, трябва да започне заселването в северната и северо-източната България. За тази цел той издава заповед за заселване в тези земи.

По сведения от турски документи в северо-източна България идват турци от Кюрдистан. В землището на село Пчелник /Кованлък/ Джамал бей разположил пчелните си семейства, което дава името и на селото.

Фолкорът на селото е смесица от традициите и нравите на своите преселници. Също така и ежегодно се празнува и пролетният мюсюлмански празник 'Хъдъреллез'.

За контакти :
тел. 05147/23-11, 0884 640 322; obst_dchiflik.pchelnik@mail.bg

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания