Фолклорни фестивали, събори и панаири

Байрам в с.Барутин
ежегодно събитие

с.Барутин, Община Доспат, Област Смолян

Вашата оценка
2.5 от 2 гласа
Юли 2023

 
Село Барутин се намира в историко-географската област Чеч в Западните Родопи, близо до язовир Доспат.
Фолклорни фестивали и събори
Селото се намира в локална равнина със средиземноморски климат, но поради надморската си височина не е типично изразен.
Фолклорни фестивали и събори
Климатът е благоприятен за отглеждането на някои култури, нехарактерни за Родопите. Забелязват се щъркели и други обитатели на беломорската фауна, мигриращи от юг.

От средата на 17 век селището е обитавано почти изцяло от юруци, които в началото на 19 век разпродават стадата си и мигрират в днешна Турция.

През 1876 година, по време на Априлското въстание печално известният Ахмед ага Барутанлията събира помаците от селото и се отправя за потушаване на въстанието в Батак, по-известно като Баташко клане.

При потушаването на въстанието през май 1876 г. местните хора отначало предават оръжията си, на първоначално "миролюбивите" башибозуци, които впоследствие извършват масово клане. Посочената днес на място информация гласи, че преди въстанието Батак има христианско население 8000 - 9000 души, а след това остават едва около 1200.

Към този отряд са се присъединили и помаци от съседните на Барутин и Доспат села. През 1912 година Българската армия опожарява селото, като пощадява само къщата на Хасан Хюсеин Дервиш. В нея била останала само една сляпа старица, която взела българските войски за свои. По време на Междусъюзническата война местните жители участвуват в помашките разбойнически банди, които спомагат за образуването на Гюмюрджинската република.

По време на Възродителния процес местните жители преживяват трудни моменти, като дори се стига до противопоставяния на едни срещу други.

На 13 март 1972 година урановият рудник в близост до селото е обграден от униформена и цивилна полиция, с цел смяна на имената на миньорите. Те се съпротивляват, като настава ръкопашен бой. Миньорите са смазани от бой и закарани в Девин, където са сменени имената им. По-твърдите са осъдени.

На 16 март цялото село е обградено от полиция, военни части от Девин и Гоце Делчев, танкове, бронетранспортьори, комунистически активисти от съседните села и две противопожарни коли с гореща вода. Жителите на селото се били събрали в центъра. Настанал бой, селяните успели да пробият противопожарните коли с кирки, но скоро след това „възродителите“ успели да ги разпръснат по домовете им. В крайна сметка много жители на селото получили огнестрелни рани, две жени загиват, шестима други са сериозно ранени, а пребитите са стотици.

Датите на байрамите не са фиксирани и всяка година се изместват с десет дни назад, защото се определят от мюсюлманския лунен календар хиджра - 1 година има 355 дни.

Рамазан байрам
2016: 09 юли

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания