Фолклорни фестивали, събори и панаири

Байрам в с.Чавдар
ежегодно събитие

с.Чавдар , Община Доспат, Област Смолян

Вашата оценка
Юли 2023

 
Село Чавдар се намира в планински район. То попада в историко-географската област Чеч.
Фолклорни фестивали и събори
Според Стефан Захариев към средата на 19 век Чавдар има 160 жители в 50 къщи, които са помаци. Според Любомир Милетич към 1912 година населението на село Чавдар (Чавдармахале) се състои от помаци.

В документ от главното мюфтийство в Истанбул, изброяващ вакъфите в Княжество България, допринасяли в полза на ислямските религиозни, образователни и благотворителни институции в периода 16 век - 1920 година, съставен в периода от 15.09.1920 до 03.09.1921 година, като вакъфско село се споменава и Чавдар (Çavdar mahalle).

Село Чавдар е известно повече с граничната застава „Чавдар“, в района на която се намира тъй нареченото „Сито“ - представлява вълнообразна линия на границата, при която много нарушители напускали България и след това отново пресичали граничната бразда и попадали право в ръцете на граничарите.

В нощта на 26 срещу 27 септември 1913 година помашки чети от селата Ваклиново, Вълкосел, Доспат и Кочан извършват нападение срещу заставата на граничната стража в село Чавдар, давайки своя принос за основаването на Гюмюрджинската република.

Населението е изцяло помашко и изповядва традиционен ислям.

В селото има читалище, което се намира в сградата на ОУ „Васил Левски“. Училището се намира в новопостроена сграда и там се обучават около 50 ученици. В района на селото са открити няколко старинни селища от тракийско, римско и византийско време.

„Драгиева чешма“ от известната родопска песен се намира в центъра на селото.

Датите на байрамите не са фиксирани и всяка година се изместват с десет дни назад, защото се определят от мюсюлманския лунен календар хиджра - 1 година има 355 дни.

Рамазан байрам
2016: 09 юли

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания