Фолклорни фестивали, събори и панаири

Ден на гр.Дупница
ежегодно събитие

гр.Дупница, Община Дупница, Област Кюстендил

Вашата оценка
19.10.2020 г. -
19.10.2020 г.


 
Денят на Свети Йоан Рилски е определен и за празник на града. Чества се от 1998 г.
Фолклорни фестивали и събори
Град Дупница
се намира северозападно от планината Рила, край главен път Е-79, на около 60 км южно от София. През града преминават реките Джерман, Бистрица, Отовица (Саморанска река) и Джубрена.
Фолклорни фестивали и събори
Градът съществува още от дълбока древност. С името Дъбница е известен до Освобождението. След това официалното му име е Дупница.

През 1948 е преименуван на Станке Димитров, едноименния комунистически деец, през 1949 - на Марек, а през 1950 отново става Станке Димитров. След демократичните промени си връща старото име.

Близо до града се намира местността Разметаница, където според византийските хронисти цар Самуил убива брат си Арон. Съществувал е мост, който започвал от Драгойната крепост (в местността Кръста) и завършвал от другата страна на река Джерман в планината (близо до Ловния дом). Мостът е бил стратегически важен за града.

След Освобождението Дупнишка околия е гранична зона с Османската империя, като граничният пункт за преминаване е бил на моста в село Бараково. През 1904 г. в града е създадена и е дислоциран щабът на покритата със слава Седма Рилска дивизия , като е построена и една от най-старите военни болници в България, просъществувала над 100 години.

При избухването на Балканската война през 1912 година седемдесет и трима души от града са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

Като една от забележителност на града се смята джамията, понастоящем Дом на изкуствата, построена върху основите на средновековна българска черква след нашествието на османските турци.

Тя е и една от най-старите в България. Минарето е разрушено след Освобождението, за да не внася смут в православното население, което съставя около 99% от цялото население в околията.

Важна част от религиозното наследство на дупнишкия регион е Рилският манастир, чийто главен вход носи името „Дупнишката порта“.

В града има три православни храма - „Свети Георги Победоносец“, „Свети Никола“ и църквата „Покров Богородичен“. Над града се намира параклисът „Свети Спас“.

Паметник-костница на участниците в Междусъюзническата, Балканската и Първата световна война .

В града започват много туристически маршрути (Рила планина - Седемте езера и много други ). Недалеч са курортите Паничище и Мальовица.

Тук е изиграл първите си роли оперетният певец Арон Аронов . Театърът днес носи името на една от най-големите звезди на българското кино Невена Коканова , която е родом от града. От тук е и Лео Конфорти . Всяка година се провеждат празници на културата.

Часовниковата кула и сгради от 20-ти век в центъра на Дупница. Общински исторически музей, Къща на "Станке Димитров".

За повече информация :
Община Дупница

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания