Фолклорни фестивали, събори и панаири

Майски празници на културата в гр.Дупница
ежегодно събитие

гр.Дупница, Община Дупница, Област Кюстендил

Вашата оценка
4 от 2 гласа
Май 2023

 
Майски празници на културата-гр.Дупница
Фолклорни фестивали и събори
Естествено най-стойностните мероприятия в културния живот на общината се състоят по време на традиционните Майски празници на културата. Цикълът от културни прояви през месец май, застъпва всички жанрови форми в областта на изкуството.
Фолклорни фестивали и събори
Майските празници на културата в Дупница за пръв път са се провели през 1978 г. на 11 май. В рамките на тези празнични дни събитие за града ни се изявяват всички самодейни състави, професионални творци, както и гостуващи такива.

Град Дупница се намира северозападно от планината Рила, край главен път Е-79, на около 60 км южно от София. През града преминават реките Джерман, Бистрица, Отовица (Саморанска река) и Джубрена.

Близо до града се намира местността Разметаница, където според византийските хронисти цар Самуил убива брат си Арон. Съществувал е мост, който започвал от Драгойната крепост (в местността Кръста) и завършвал от другата страна на река Джерман в планината (близо до Ловния дом). Мостът е бил стратегически важен за града.

Православният храм „Св. Георги Победоносец“
Като една от забележителност на града се смята джамията, понастоящем Дом на изкуствата, построена върху основите на средновековна българска черква след нашествието на османските турци. Тя е и една от най-старите в България.

Минарето е разрушено след Освобождението, за да не внася смут в православното население, което съставя около 99% от цялото население в околията.

Важна част от религиозното наследство на дупнишкия регион е Рилският манастир, чийто главен вход носи името „Дупнишката порта“.

В града има три православни храма - „Свети Георги Победоносец“, „Свети Никола“ и църквата „Покров Богородичен“.

За повече информация :
Община Дупница

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания