Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на Спасовден в с.Габра
ежегодно събитие

с.Габра, Община Елин Пелин, Софийска област

Вашата оценка
4 от 3 гласа
27.05.2023 г. -
27.05.2023 г.


 
В село Габра всяка година се организира общоселски събор в съботата веднага след църковния празник Възнесение Христово-Спасовден, а през последната събота на август в местността Манастиро се провежда празник послучай Деня на миньора.
Фолклорни фестивали и събори
На всеки Йордановден се провеждат кукерски игри "Джамал", които са съпроводени от местен обичай "Топеница" или "Топене на невести". Топеницата или Топенето на невести е местен обичай.
Фолклорни фестивали и събори
В миналото е бил едно от основните събития през годината за габренци. Днес заради демографския срив и по-редките сватби този обичай се възпроизвежда рядко в автентичния му вид.

По традиция на Йордановден
оженилите се през годината девойки излизат със свекървата, свекъра и кумовете на площада на селото. Тук се извършва ритуално окъпване на младата булка за здраве. Тъй като река Габра е към края на селото и през това време е замръзнала, окъпването става като кумът излизва малко вода зад ухото на булката, която се завъртя три пъти по посока на часовниковата стрелка. Следва даряване на младоженката от страна на кумовете и благопожелания към нея и новото ѝ семейство. Най-често се даряват домакински съдове, чорапи, кърпи и се дават пари. Целият ритуал се повтаря и с останалите булки, като след това обичая завършва с хоро. Към него се включват и джамалите и настава общоселски празник.


"Джамали""Джама̀л"
е фолклорен обичай от цикъла на кукерските игри, разпространен из някои краища на страната. Има езически произход и представлява ритуално прогонване на лошотията, болестите и зимата. Наименованието на маскираните мъже, участващи в обичая, идва от турско-арабското име "Джама̀л" — Джама̀ли (на турски: Cemâl, на арабски: جمال), означаващо "хубав, красив" и е в нарочен контраст с маските и ролите на самите кукери. Участниците в маскарадните игри се делят на две групи: звънчари — мъже със страшни маски, които са автентичните езически персонажи на обичая и маскирани герои, пресъздаващи образите от селския бит — булка, младоженец, баба, старец, поп и мечкар с мечка.

Обичаят започва рано сутринта, когато групата с маскираните мъже тръгва да обикаля селото от къща на къща като ритуално прогонва злото. Задължително влизат във всеки двор, където се посрещат от цялото семейство. Булката и младоженецът "даряват" стопаните на дома, като те от своя страна им дават най-често парче сланина, вино или ракия и символична сума пари. Бабата и дядото прибират даровете, попът ръси стопаните за здраве, а мечкаря кани стопанина да бъде "нагазен" ритуално от мечката за здраве. Останалите от групата — звънчарите, хлопат със звънците си, като по този начин ритуално "плашат" злото, или се закачат с членовете на семейството.

От по-ново време, някъде през 20-те години на 20 век, един от руските инженери в мина Чукурово добавя към обичая и нов елемент — кратка пародийна сценка за добрия цар и неговия непокорен син Адолф. По традиция тя се изпълнява към обяд на площада, където се събира цялото село. За тази сценка има специални персонажи — цар, царски син, скороход-маршал, двама гвардейци, арапин, лекар и гробар. Те разиграват самодеен театър за неблагодарния син и добрият му баща, който го наказва за предателство и заповядва да убият чужденеца арапин. След кратка почивка джамалите продължават да обикалят из селото и ритуално да гонят злото.

На Лазаровден, по традиция, в селото обикалят лазарки.

За контакти :
071506 777

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания