Фолклорни фестивали, събори и панаири

Шопски празник в Община Елин Пелин
ежегодно събитие

гр.Елин Пелин, Община Елин Пелин, Софийска област

Вашата оценка
4 от 16 гласа
21.06.2021 г. -
27.06.2021 г.


 

сертификат

В град Елин Пелин се провеждат ежегодни празници посветени на шопския бит и култура, наречени "Шопски празници". Традициите на местното население намират своята ежегодна изява на Шопския празник в гр. Елин Пелин, който се провежда от 1970 г.
Фолклорни фестивали и събори
Програмата на мероприятията е разпределена в общо 5-те дни отделени за празници. По традиция "Шопските празници" се провеждат в седмицата преди църковния празник "Свети Дух".
Фолклорни фестивали и събори
Елинпелинският край е едно от най-запазените средища на шопската етнокултурна общност - типичният твърд говор, белодрешното облекло, характерните народните танци, песни и хумор.
Фолклорни фестивали и събори
"Само ние останахме с най-сериозния шопски празник", казват елинпелинчани и се кълнат да не прекъсват традицията.

Първият ден „Свети Дух“,
По традиция празничната програма започва на деня на Св. Дух - празника на общината. През тази година той съвпада с Деня на славянската писменост и българската просвета и култура. Затова на градския площад в 10.30 ч. ще има празничен концерт на децата и учениците от града, а по обяд в местността "Църквето" ще е селищният празник, на който традиционно се отслужва молебен и водосвет.

В деня на литературата – вторник
Шопският празник продължава във вторник с изложба на художниците от Елинпелинско и с литературната вечер "На шега, на майтап през преходния етап".

Спортни прояви ще има в сряда и в четвъртък. В първия ден ще е областното състезание по пожароприложен спорт, както и представянето на акробатични изпълнения от децата от местното училище "Васил Левски", а в четвъртък - детското шоу в градския парк, продължаващо със спортен празник на стадиона.

"На гости у Шопско" е името на регионалния преглед на любителското народно творчество, който започва от 9.00 ч. в петък в градския парк и продължава по същото време и в съботния ден.
Фолклорни фестивали и събори
В петък, събота и неделя всяка вечер на градския площад ще има концерти. Първи в петък на сцената ще са спектакълът "Видрица" на трупата на Нешка Робева, Тони Димитрова, Екстра Нина, духовият оркестър и мажоретките от читалище "Светлина".

* "Що е европско, оно е от шопско"
* "От Витоша по-високо нема"
* "Ветаро по европско, дуа от Шопско"


В събота е Шопският ансамбъл и фолклорната формация "Българе", а малко по-късно на същото място започва и дискотека на открито с участието на фолк-изпълнителката Десислава.

В неделната вечер на площада ще се изявят мажоретките от състав "Светла", танцовия състав от село Столник и оркестър "Канарите", а в 22.00 ч. със заря празниците ще бъдат закрити

В събота в Елин Пелин ще посрещнат с литийно шествие Буховската чудотворна икона "Достойно ест", която в 10.00 ч. ще бъде изложена в храма "Св. Николай Чудотворец". Час по-късно на мотопистата на летището в с. Лесново започва мотоциклетно състезание в клас "Ендуро". В неделния ден в Елин Пелин ще има и изложба на домашни любимци.
Фолклорни фестивали и събори
"На гости у Шопско" е името на регионалния преглед на любителското народно творчество, който започва от 9.00 ч. в петък в градския парк и продължава по същото време и в съботния ден.

За контакт: Светлана Тодорова, Експерт „Връзки с обществеността“, Община Елин Пелин; Тел: 0877 15510, Е-mail: svetlana.b.todorova@gmail.com
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Елин Пелин

сертификат

Сайтът www.sabori.bg е медиен партньор на събитието.


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания