Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Кирилово
ежегодно събитие

с.Кирилово,община Елхово,област Ямбол

Вашата оценка
4 от 1 глас
Септември 2023

 
В първата неделя на месец септември се провежда селски събор.

Намира се на около 7 километра северно от град Елхово. Обградено е от обширни полета и земи.

Богато и на водни басеини-два язовира-Бояновски язовир и Кириловски язовир. Северно от селото по посока изток-запад тече река Бояновска, а южно в същата посока - река Коюнбунар.

И двете се вливат в р.Тунджа, която тече на 2.5 км западно от селото. Подходяща е за риболов, а и за лов, тъи като реката минава през гориста местност, в която дивечът не е рядкост.

През турско време името му е било Ени Беѝли. Има две чешми - едната се казва Суйджук (водица), а другата - Иливлия - "сладката чешма". До преди 15 години селото е било оживено като град, с развито селско стопанство, млади хора и деца. С пълно училище на 3 етажа което сега е купено от англичани и предстои да го направят хотел, а сега са останали не повече от 200 човека, които неумолимо си отиват от този свят.

В селото се усеща духа на три епохи от миналото. Едно време още през турско време -за това свидетелстват кирпичените къщи с по 3,4 външни врати. За които местните хора разказват, че от бабите и дядовците си знаят, че тези врати са много наброй и навсякъде, за да може да избягат ако ги нападнат турците.

Втората епоха е тази на родителите на моите баба и дядо, които са лягали и ставали на полето. Работата е била начин на живот. Дори децата са се раждали на полето.

Третата епоха е на нашите баби и дядовци, раздвоени между тази епоха и епохата на техниката, ценящи и изумени от изобретения като телевизора и телефона. Наи-жалкото е, че с хората си отива и историята.

За контакти :
Кметство: Телефон: 04729 / 2315

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания