Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Брестовене
ежегодно събитие

с.Брестовене, Община Завет, Област Разград

Вашата оценка
1 от 2 гласа
Юни 2023

 
Сборът на село Брестовене се провежда през почивните дни на първата седмица на месец юни. В чест на празника на селото се организира турнир по футбол, конни състезания, борба и т.н.
Фолклорни фестивали и събори
Селото се намира на 216 метра надморска височина, разположена в Дунавската равнина. Релефът на селото е равнинен. Климатът е умерено-континентален, с 4 сезона.

Село Брестовене е едно от малкото села в България, където младите се връщат и подпомагат за развитието на селото. Основен поминък на населението са животновъдството и земеделието.

Отглеждат се царевица, пшеница, ечемик, слъчоглед, рапица и т.н. В селото има 3 шивашки цеха, дървообработващ цех, производство на мляко и млечни продукти(мандра) и 3 фирми за производство на алуминиева и PVC дограма. Има кабелна телевизиия и 2 интернет доставчика.

Турското име на селото е Караач - бряст. Повечето българи в селото са преселници от Тетевенския балкан - селата Оселна, Ямна, Черни Вит и др.

Най-красивото място сред природата около селото е местността ''Расовата''. Почти от всички страни селото е обградено от гори, които оказват благоприятно влияние на климата.

Селото разполага с читалище, основно училище, детска градина и кметство. Имало е и кино; днес киното е превърнато в един от шивашките цехове на селото.

За контакти : Телефон: 0877 208 491

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания