Фолклорни фестивали, събори и панаири

Честване ''Възнесение Господно'' на Спасово кладенче в община Златица
ежегодно събитие

гр.Златица, Община Златица, Софийска област

Вашата оценка
5 от 2 гласа
10.06.2021 г. -
10.06.2021 г.


 
Църковният комплекс “Спасово кладенче” включва оброчно кладенче /чешма/ в подножието на Стара планина, северно от Златица.
Фолклорни фестивали и събори
От незапомнени времена на 40-ия ден след Великден, в деня на Възнесение Господне, хора от цяла Златица и от по-далечни краища се запътват към лечебния извор при параклиса “Свети Спас”.

Тук в края на XIV век, в кървава битка с нашествениците турци загинал последният бранител на Златица - Спас войвода. Преданието говори, че там където той паднал убит избликнал буен извор. От благодарност към героичният му подвиг и саможертва, народът нарекъл изворът на неговото име - Спасово кладенче.

Легендата за лечителните способности на кладенчето се губи далеч в миналото. От незапомнени времена на 40-тият ден след Великден, в деня на Възнесение Господне, хиляди хора идват при параклиса "Свети Спас".

От няколко години този ден се празнува най-тържествено като празник на Златица. В последните години се полагат не малко усилия за облагородяване на местността около чешмата. Беше направен стабилен дървен мост през реката, с което се осигури достъп до водата на Спасовото кладенче и параклиса. Направени бяха стълбища, също улесняващи достъпа. Сменен беше чучурът на чешмата.

За повече информация :
Община Златица

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания