Фолклорни фестивали, събори и панаири

Храмов празник ''Св. Екатерина'' и Събор в с.Църквище
ежегодно събитие

с.Църквище, Община Златица, Софийска област

Вашата оценка
24.11.2020 г. -
24.11.2020 г.


 
На 24 ноември е празника на селото "Св. Екатерина". Прави се курбан за здраве на селото. Всеки е добре дошъл.
Фолклорни фестивали и събори
В момента съществуващата църква, има в основите разположена много по-голяма Кръстовидна църква, която е разрушавана на няколко пъти през Турско робство.
Фолклорни фестивали и събори
В днешно време все още могат да се намерят останки от нея, както и оръжия и човешки кости, от минали битки.
Фолклорни фестивали и събори
Село Църквище
се намира в планински район.

Разположено е в полите на Стара планина. Съседни на него населени места са гр.Златица, с.Челопеч и гр.Етрополе, към които има директни пътища.Прохода Етрополе-Златица е в доста лошо състояние, тъй като липсва поддръжка. Това е последното селище, преди прохода Етрополе-Златица, в посока Север.

Поради местоположението си, селото е било ключов фактор за въстанията от преди освобождението, до последните военни действия водени от България.

Населението на с. Църквище наброява около 300 души. По неофициални данни селото е било създадено по време на Турското робство, за охранителен пост на прохода Етрополе-Златица.

В днешно време по незалесените поляни, над селото, все още се виждат следи от окопите, копани за укриване на войските.
Фолклорни фестивали и събори
След Освобождението на България, турското население се изсевла напълно и селото остава пусто за кратък период от време, след което постепенно е населено с преселници от с.Челопеч, гр.Златица, с.Петрич и др. От 1978 до 1991 е било част от град Средногорие, което административното обединение на общините Златица и Пирдоп.

Съществува Паметник на незнайния войн, в най-северния край на селото, до прохода Етрополе-Златица, на който местните жители поднасят венци, на 3 март. Читалището на селото е кръстено на Никола Вапцаров.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Кметство : 0728/ 66144Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания