Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Русокастро и Честване ''Битката при Русокастро''
ежегодно събитие

с.Русокастро,Община Камено,Област Бургас

Вашата оценка
4.8 от 5 гласа
06.05.2023 г. -
06.05.2023 г.


 
От 2007 г. е възстановено чествуването на Гергьовден на местността Русин камък във възстановения храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“. Храмът е познат сред местните хора като „манастира“.
Фолклорни фестивали и събори
На това място през 1332 година цар Иван Александър
в битка е победил византийския император Андроник III – последната Българска победа преди падането на България под турско робство.
Фолклорни фестивали и събори
През лятото на 1332 г. в българските земи избухва бунт, ръководен от болярина Белаур, брат на Михаил ІІІ Шишман. Възползвайки се от размириците в съседната държава, византийския император Андроник ІІІ събира войска и нахлува в България, желайки да си възвърне крепостите на юг от Стара планина.

Походът започва през втората половина на юни 1332 г. и за кратко време византийците успяват да превземат всички градове, отнети им от българите, с изключение на Анхиало. Зает с потушаването на бунта, българския цар отначало не е в състояние да се противопостави на византийската армия и води преговори за прекратяване на бойните действия, но по-късно, начело на голяма войска, се придвижва на юг от Стара планина и достига близо до крепостта Русокастрон (при днешното село Русокастро, Бургаска област), край която са разположени и войските на Андроник.

Между двамата владетели започват преговори и на 17 юли се стига до споразумение Византия да отстъпи на България Диампол (Ямбол) в замяна на Анхиало. През нощта на 17 юли обаче в българския лагер пристигат наемниците-татари, извикани от Иван Александър за борба срещу бунтовника Белаур и българският цар решава да атакува, за да преговаря впоследствие от позиция на силата.

На разсъмване българската армия тръгва срещу византийската. Центърът е зает от българските войски, а татарите са по крилата. Въпреки и по-малобройни, византийците приемат сражението.

Те узнават сравнително рано за атаката и успяват да се въоръжат и да заемат боен ред. Тяхната армия е от 16 отряда, като шест от тях образуват челната колона. Дясното крило е командвано от протостратора, лявото от великия папий Цамплакон, а средата лично от императора. Построена е на широк фронт в две линии, с изтеглени назад флангове, така че наподобява лунен сърп.

Битката започва в шест сутринта и продължава около три часа.
Татарите заобикалят челната колона, оставяйки я на българите и удрят тила на ромейските крила. В много ожесточеното сражение византийците са разгромени и отстъпват към крепостта Русокастрон, в която успяват да се укрепят. Българската армия се разполага край крепостта, а още на обед на същия ден Иван Александър изпраща пратеници за възобновяване на преговорите.

В резултат на преговорите, византийците напускат завзетите области и градовете между Тунджа и Черно море отново влизат в границите на българската държава.

Осемгодишният син на Иван Александър и български престолонаследник Михаил Асен е сгоден за Мария, дъщерята на Андроник, с което се постига траен мир между двете държави.

За контакти: Телефон: 05918 /27-72

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания