Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Жиленци
ежегодно събитие

с.Жиленци,Община Кюстендил,Област Кюстендил

Вашата оценка
Септември 2023

 
В началото на м. Септември (първата неделя от месеца) се провежда родов събор, където си правят среща хора родени, израстнали, учили и живели в селото.
Фолклорни фестивали и събори
Село Жиленци се намира в планински район на 5 километра западно от гр. Кюстендил. През 1971 г. към селото е присъединено село Долна Брестница.

Църквата „Свети Никола“, построена в 1893 година.
Църквата е едноапсидна трикорабна псевдобазилика с хубав каменен градеж. Над средния кораби са оставени три слепи купола и един купол над покрива.

Иконостасът е с дъсчена направа без резба, изпълнен с растителни орнаменти. Иконите са дело на живописеца Евстатий Попдимитров от село Осой, сега в Република Македония, а стенописите са изпълнени през 1897 г. от Петър Николов Дамянов - Зографски (1850-1921)от село Тресонче.

Къща-музей „Сашо Клечков“, местен партизанин.

В селото е родена народната певица Олга Борисова - солистка на ансамбъла за народни песни на Българското радио и телевизия и на "Мистерията на българските гласове". Записала е десетки песни от свой роден край, които стават популярни в цяла България - "В село дюгере дойдоа", "Лепа Яно", "Майстор Манол" и други.

Олга Борисова е носителка на наши и международни награди от фолклорни конкурси и фестивали. Удостоена е със званието "заслужил артист", "Златна лира " на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и на званието "почетен гражданин" на град Кюстендил за нейната 65 годишнина през 2006 година. Изнасяла е стотици концерти в България и в Европа, Азия, Америка и Африка.

В селото е роден и Димитър Каляшки (партизанин) по времето преди 9 септември 1944г. Предаден е от свой съселянин и загива в родното си село след кратка престрелка с тогавашната жандармерия. Реставрирана е и е запазена като музей родната му къща,която се намира на около 300 метра от църквата Св.Николай.

За контакти: Кметство: 0882 88 50 64

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания