Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на ''Св. Димитър'' в с.Козар Белене
ежегодно събитие

с.Козар Белене,Община Левски,Област Плевен

Вашата оценка
Ноември 2023

 
Всяка година в първата Неделя от м.Ноември се провежда съборът на селото.
Фолклорни фестивали и събори
Името на Козар Белене произлиза от една стара легенда, която гласи, че имало един козар на име Бельо, който открил това райско кътче и се заселил там. Селото се намира на десния бряг на река Осъм и е заселено изцяло от българи, откъдето идва и старото му име.
Фолклорни фестивали и събори
В центъра на селото се намира архитектурен паметник-пирамида с имената на загиналите във войните през Сръбско-българската война (1885 г.), Балканската (1912-1913 г.), Първата световна (1915-1918 г.) и Втората световна война (1944-1945 г.).

Атракция в селото е и провеждащия се всяка година републикански кръг по мото крос на мото полигон Левски, който се намира до село Козар Белене.

На 24 Декември коледари посещават домовете в селото - пеят коледарски песни за здраве и берекет, облечени в автентични национални носии.
По случай 24 Май, всяка година се организира голямо тържество, като участниците в него са от всички възрастови групи, всеки с уникално присъствие на сцената в салона на читалището, което е основано още през 1902 година.

За контакти :
Кметство :06535/22-24

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания