Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на Илинден в с.Пресяка
ежегодно събитие

с.Пресяка,Община Ловеч,Област Ловеч

Вашата оценка
02.08.2020 г. -
02.08.2020 г.


 
Ежегодния сбора на селото се провежда на 2 август (Илинден) и е съпроводен с множество песни и танци на центъра на селото.

По традиция на сбора се коли младо агне и се пече в пещ на жерава. На трапезата се сервира и прясно изпечена вита баница, салата (от марули, краставици и репички) и задължителната жълта и червена лимонада.

Събират се млади и стари, канят се роднини и приятели от съседните села и градове. Както традицията повелява масите се изнасят и се нареждат на сянка под лозите в двора пред къщата.

Китното българско селце
е разположено на североизток от Ловеч на около 3 км от края на града. Разположено на хълмиста и живописна местност. На север селото е заобиколено от многогодишни гори. Най известната област се нарича "Усоето" (местните казват "Усоюту") и е разположена посредата между селото и съседното село Гостиня.

Народно читалище „Христо Ботев“ с. Пресяка
Неусетно изминаха много години от оня паметен 3-ти март 1928 година, когато по идея на местния учител Метю Русинов и 20 младежи се основава читалище „Христо Ботев“ с. Пресяка. През годините читалището се утвърждава като важно културно-просветно средище, което продължава отговорната задача за възпитанието и културното издигане на поколения просветни хора в село Пресяка.

Отговорната мисия на групата самодейци е съхраняване паметта на родното и традицията като част от националната ни идентичност. Талантливите самодейци, рожба на богат дух и фолклорни традиции с ентусиазъм и плам радват и сгряват сърцата на хората в дългите дни на сивото ежедневие. С танците и автентичните песни, с гиздавите носии отстояват и съхраняват всичко Българско и Родно.

Години автентичната група пръска жаравата на народното творчество, защото читалището е гнездо на вяра, огнище, пренесло огъня през годините. За своят принос в утвърждаването на културния живот на Ловешка община читалище „Христо Ботев“ село Пресяка е получило редица награди, грамоти и отличия. Самодейната група за автентичен фолклор е участвала в националните събори за народно творчество „Копривщица“-81 и притежава диплом за отлично представяне на обичая „Тудорица“ на националния събор „Копривщица“-95.

Самодейците са носители на орден „Кирил и Методий“-първа степен; на златен медал за участие в четвъртия национален събор 1981 година, на грамота на Министерството на културата от деветия национален събор 2005 година.

Изпълненията на групата за автентичен фолклор село Пресяка съдържат художествени стойности и въздействащ заряд, които заслужават да се изнесат пред българската и световната общественост. Сега читалище „Христо Ботев“ отново се обръща към най- младите. През ваканциите децата се обединяват около идеи и инициативи на читалището-рисунки на асфалт, участие в седянки, концертни изяви.

За контакти : Кметство: 069242 / 320 ; 0884704091

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания