Фолклорни фестивали, събори и панаири

Традиционен обичай ''Камилата'' в с.Йоглав
ежегодно събитие

с.Йоглав,Община Ловеч,Област Ловеч

Вашата оценка
4.5 от 15 гласа
Януари 2023

 
Сюжетното действие се изпълнява за около 15-20 минути (в 10.00ч.). Желаещите да видят тази „атракция“ и да разберат цялото „послание“ на играта да заповядат на място в село Йоглав на Ивановден по стар стил!
Фолклорни фестивали и събори
Изпълнява се от група самодейци към местното читалище. В първите години се е играело по домовете на Ивановци, а по-късно у всички желаещи. Играчите са били само мъже, а в последните години се включват жени и дори деца.
Фолклорни фестивали и събори
Обичаят „Камила” в село Йоглав, Ловешко, датира от дълбока древност до наши дни и се изпълнява през месец януари по Ивановден /по стар стил на 20 януари, или най-близката събота до 20 януари/.
Фолклорни фестивали и събори
„Камилата“ с „хиляда“ души войска пристига от далечен „Арабастан“ и прави „малък театър“ на открито с интересен хумористичен сюжет, веселба, „джомбиш”, който се изпълнява за здраве, щастие, берекет, много пари и много деца.

Играта започва сутрин рано (около 10.00 часа) на площада пред кметството, където играе за здраве на първия домакин-Кмета на селото.

Присъстват много местни хора, гости и пътуващи през Йоглав. След ритуала всички „артисти“ и присъстващи се хващат на голямо българско хоро около „Камилата“.

След това ритуалното шествие тръгва из селото да благослови всички жители. Домакините даряват играчите с вино, ракия, домашни суджуци, туршии, сухи чушки, и други продукти от личното стопанство /кой каквото желае/.

Главна обредна фигура на групата е животното, в случая „камила” /дървена конструкция, с оформена глава, наподобяваща камила, покрита с черги и носена от двама души.

Окичена е с хлопки за добитък. На гърба и е закрепена кукла от летви и кратуна, наречена „Германчо”.
Фолклорни фестивали и събори
Действащи обредни лица:

Водач на камилата / дивиджия,воин/.
5-6 войници /”оланкии” /облечени са с кожух, червен пояс, навуща, калпак. На лицата си имат саморъчно направени маски, а в ръце-дървени саби.
Водещ на действието /главнокомандващ; оланкия/ той води действието и говори със стопаните на къщата.
Циганка , /“хаберджийка”/. Тя върви пред групата и известява стопаните за идването на „Камилата”. Носи голяма кошница, в която накрая събира даровете от стопаните.
Баба – мъж, облечен в традиционна женска национална носия; с маска на лицето.
Дядо – задължително гърбав/гърбицата направена от мека възглавница/; с маска на лицето. Подпира се с „токмак” /бастун с дебел край/.
Поп – върви с групата и ръси със светена вода от менчето за здраве. Облечен е в черни дрехи.
Доктор – облечен в бяло , окичен на пояса и дори на шията със шишенца и слушалка от кратуна. Той лекува животното.
Писар/бирник/ – носи кутия, закачена на врата, в която събира и описва даровете от стопаните. Той също е воин.
Музиканти /гайда, акордеон, тъпан/
Носачи – мъже с носия и навуща, които носят конструкцията-камила и изпълняват движенията и.
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ПРОБУДА 1926“
СЕЛО ЙОГЛАВ, ОБЩИНА ЛОВЕЧ, ОБЛАСТ ЛОВЕЧ
УЛ. „ТРЕТИ МАРТ“ 25; ТЕЛ; 0889882162Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания