Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Лешница
ежегодно събитие

с.Лешница,Община Ловеч,Област Ловеч

Вашата оценка
Ноември 2023

 
Селски събор през първата събота на месец ноември. Едно време местните са се завръщали специално за селския сбор дори от гурбет.
Фолклорни фестивали и събори
След подписването на Санстефански мирен договор изселниците избягали в Турция. им е разрешено да се завърнат и да продават имотите си. По турско време, ходжата е бил най-голям собственик на земи и имоти.
Фолклорни фестивали и събори
Той се завръща за да продаде земите си . Продава ги на Гайдарски, който вместо пари вади два револвера и му казва, че пари няма да му даде, но ще му пощади живота. Така Гайдарски става най-голям собственник на земи в с.Лешница.

Има местности в селото кръстени на него. Само че радостта му не продължава дълго, комунистите му отнемат в последствие имотите, а къщата му която са наследли наследниците му е запалена през 90-те години на миналия век.

До Освободителната война 1877-1878 г. в селото, което според стар документ е носело името Аллаединлер (Алаеддин=човек който дава борба за да раздигне вярата), са живели само турци.

По време на Освобождението всички турци избягали и през есента на 1877 г. дошли първите заселници - българи от опожарените през лятото на същата година Троян и Шипково.

Първият следосвобожденски кмет на Лешница бил троянският революционер и кмет на града Иван Марковски.

В продължение на 15 години (до 1892 г.) идват нови семейства от троянските села и махали. Лешница постепенно придобива чисто троянски облик, като до 1937 г. се числи към Троянска околия.

Това е едната уникалност на Лешница - че от чисто турско село (дълги години то носи името Турска Лешница) се превръща в чисто българско.

Друга любопитна особеност е, че само след двайсетина години новите заселници, за един много кратък период - от 1902 до 1904 г., изградили своя храм, носещ името на ''Св. Иван Рилски'', който станал покровител на селото.

Храмът бил осветен на 1 ноември 1904 г. През 2004 г., на стогодишния юбилей на храма, завършва реставрацията и зографисването на църквата му. Храмът е изографисан от известния художник Иван Мутафов от Черни Осъм, преподавател във Великотърновския университет, изписал и други църкви в Троянския край.

Средствата, както и за построяването преди сто години, са дарени от заможни, почитащи корените си лешничани. Дарителски труд са вложили много хора, живеещи в селото, помощ е предоставила и Дирекцията по вероизповеданията, както и Областната управа в Ловеч.

За контакти : Кметство : 06922/228

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания