Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на Архангеловден в с.Беленци
ежегодно събитие

с.Беленци,Община Луковит,Област Ловеч

Вашата оценка
22.11.2020 г. -
22.11.2020 г.


 
Събора на беленчани е на Архангеловден. Нищо не може да спре гостите на селото да посетят близки и познати.

От различни крайща на България те идват в родните си къщи , за да видят родителите си, а ако не са между живите си спомят за тях на гробищния парк.

На Коледа коледари обикалят къщите и коледуват за здраве и берекет. Тази традиция е позабравена, но вярвам, че тази традиция ще бъде подновена.

На 14 януари всяка година в салона на читалището се провежда традиционен бал, на него момите показват какви носии имат, а кмета на селото със жури избира най-хубавата женска и мъжка носия и им се присъжда награда.

На 2 август се прави увеселителен бал, на него присъстват всички жители на селото и гости от околните села. за доброто настроение се грижи духовата музика на село Беленци, известна със своето умение, в цялата околия.

Село Беленци е разположено в полите на Стара планина. Оградено е от 3 върха - Свети Илия, Свети Петър и Селския връх. Намира се на 20 км от град Луковит. До него се стига по асфалтов път. На север от Беленци е село Орешене, община Ябланица, а на югоизток е село Стояновци, община Роман.

Според стара легенда
името на селото идва от името на една много красива българка на име Бела. Тя ходела много често да пере на реката(която минава през селото) и един ден я забелязали турци, харесали я и решили да я отвлекат. Очевидец разказвал, че тя бягала от тях като кошута нагоре по реката и оттогава никой не я е видял. Така селото започнало да носи нейното име Бела , по- късно преименувано в Беленци , а реката по която е бягала и до ден днешен носи името Кошута.

Село Беленци е взело активно участие в партизанското движение. В неговия район е бродела четата на Васил Мотов (Чавдар). Много ятаци са дали живота си за свободата на България - Баба Стойна, Дядо Доко, Лазар Генов и други. Те са застреляни на 12 май 1944 от жандармерията на Луковит. В центъра на селото в тяхна чест е построен паметник на който всяка година на 12 май се събира цялото село идват и школници от Плевен, за да почетат паметта им със салют.

Друга забележителност в селото е църквата "Света Богородица". Тя е построена през 18 век, има изключителни стенописи. В нея са кръстени всички деца до набор 1951 година.

В селото има бряст, на който годините не се знаят. Диаметърът на ствола му е над 1,5 метра. Под това дърво години наред поколения са чествали Пертовден. Пренасяли са курбан , свирила е музика и са се веселили до късно.

Традиционна българска кухня:
Тук може да си похапнете печено агне в трап, пита в подница, домашно приготвено сирене и масло, да вкусите лековитото вино от къпини и шипки, което се приготвя в почти всяка къща. Не бива да се пропусне и прекрасната сливова ракия, която присъства на трапезата на всеки беленчанин.

За контакти : Кметство : 06980/214

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания