Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на 16 Май в с.Лик
ежегодно събитие

с.Лик,Община Мездра,Област Враца

Вашата оценка
16.05.2022 г. -
16.05.2022 г.


 
Събора на селото е на 16 Май.
Фолклорни фестивали и събори
Село Лик
е планинско селище във Врачанска област, община Мездра.
Фолклорни фестивали и събори
Разположено в подножието на халмовете Ветрен, Салтире, Чичера, където река Поройница се влива в река Бърложница- десен приток на река Искър.

За историята на селото се знае, че през есента на 1872 г. Васил Левски заедно с Мито Анков от гр. Враца са идвали в с. Лик, представяйки се за купувачи на грозде и вино. Те престояват в селото два дни, като създават революционен комитет. Днес в къщата, където е бил отседнал Левски има паметна плоча.

В близост до селото е местността Креща, през Средновековието там е имало крепост, която е била разрушена от турците.

По време на Руско-турската освободителна война в състава на българското опълчение са участвали петима жители от с. Лик - Петко Стойчев, Георги Лилов, Михаил Христов, Иван Петров, Иван Пелов.

Към 660 човека от селото са участвали в Сръбско-българската, Балканската и Първата и втората световни войни, имената на загиналите са изписани на паметни плочи в сградата на кметството.

Село Лик е богато на на природо-географски забележителности. В землището на селото има много кладенци, местности, дълбоки дупки и пещери със старинни имена-Келав кладенец, Плачковица, Добрилов камик, Дълбок Грънчаревец, Ланжова дупка.

За контакти : Кметство и читалище 091203/ 230 E-mail: s_lik@mail.bg

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания