Фолклорни фестивали, събори и панаири

Ден на гр.Мизия
ежегодно събитие

гр.Мизия,Община Мизия,Област Враца

Вашата оценка
02.08.2020 г. -
02.08.2020 г.


 
2 август — Празник на града.
Намереното през 1925 г. прочуто Букьовско съкровище от сребърни тракийски накити днес се съхранява в Националния исторически музей в София. В края на VI и началото на VII в. славяните основали свое селище в североизточната част на днещна Мизия. Село Букьовци е оформено през XVIII в. За първи път името му се среща в турски регистър от 1848г.

Църквата “Свети Никола” в с. Софрониево, която датира от XV век, впечатлява с интересната си архитектура. Издигнат е паметник в чест на руските и румънски войници, дали живота си за освобождаването на Мизия и Оряхово от турско робство. В село Липница е изграден ансамбъл на загиналите през 1944 г. партизани и ремсисти от района. Освобождението от османско владичество на Мизия ,Оряхово и околните села идва на 21ноември 1877 г. след ожесточена битка при Каменов мост край с. Сараево, между руските и румънски войски , предвождани от барон Майендорф и полк. Слъничану , и турските орди, която се оказва решителна за по-нататъшния ход на военните действия. Сега на това място има паметник , открит през 1978 г.

Самобитният български музикант и композитор Дико Илиев е живял и творил от 1922 до 1938 г. в Мизия и през това време е написал хората " Грънчарско", "Еленино", " Дайчово " и "Букьовско".Тук той създава и първата духова музика в района- Букьовската.

Сградата на старата община с часовниковата кула , която днес е символ на града, е построена през 1929 г. с дарения . На 13 февруари 1970 г. с Указ № 344 на Държавния съвет село Букьовци е обявено за град с древното име Мизия .

При избухването на Балканската война в 1912 година един човек от Букьовци е доброволец в Македоно-одринското опълчение.

Град Мизия е образуван през 1970 г. от сливането на селище от градски тип Букьовци и село Гложене. В 1978 година Гложене отново е обособено като самостоятелно селище, но Букьовци продължава да се казва Мизия.

Малкото хора идвали от друго място преди Втората световна са били обобщавани с наименованието "турлаци" и определено не се ползвали с благоразположение.
Населването на букьовските земи в началото на 19в. най-вероятно е предизвикано от анархията и безчинствата на кърджалии, които предизвикали масови преселения в цялата българска територия. Тези преселници (вероятно от днешни западни покрайнини) и до днес пазят фамилиите на свойте прадеди.

Днес община Мизия непрекъснато се благоустроява и развива. Оформят се красиви центрове и зони за отдих, спортни зали и площадки, младежкият компликс “Огоста”. Младите хора прекарват свободното си време в пет младежки дома и клуба. Читалищата в Мизия и селата Крушовица, Софрониево, Липница и Войводово разполагат с театрални салони, библиотеки, зали за репетиции, гримьорни. В читалище “Просвета” в Мизия има музейни експозиции “Етнография” и “Революционно развитие”. Самодейните състави от общината са лауреати на районни и VI и VII републикански фестивал. Обликът на общината се допълва от четирите основни училища и СПТУ ”П. Атанасов” за подготовка на лаборанти, ел. техници и икономисти. За всички деца от предучилищна възраст са осигурени места в седем детски ясли и градини. Има изграден и детски комплекс.

За повече информация :
Община Мизия
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания