Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на 24 Май в с.Долна Вереница
ежегодно събитие

с.Долна Вереница,Община Монтана,Област Монтана

Вашата оценка
23.05.2020 г. -
24.05.2020 г.


 
Ежегодния събор на селото е 24 май.Основните тържества се провеждат на 23 май вечерта.
Фолклорни фестивали и събори
Друг празник е курбан за здраве и просперитет на селото - 9 май,който е патронния празник на църквата"Свети Никола-летни".
Фолклорни фестивали и събори
На този ден цялото село се събира в двора на църквата, за да вземат за здраве от курбана осветен с водосвет и литургия.

Църквата "Св. Никола"
в с. Долна Вереница, област Монтана е паметник на културата от национално значение. Сградата е строена на няколко етапа. Най-ранната част XVI век е представлявала малка вкопана каменна църква - еднокорабна, с цилиндрично засводявана и без външна украса..

Вътрешността обаче има някои интересни особености -заострените профили на апсидата и на нишите, разположени на северната и южна стена.

Според специалистите тези готически елементи проникват в местната православна архитектура чрез старите католически храмове в Чипровци, Железна и Копиловци.

В началото на XIX век западната стена е разрушена, а наосът - удължен и разширен. Тогава е оформен и притворът на църквата. Стените на източната, най-ранна част на църквата са покрити със стенописи. Наред с образите на Исус Христос, Богородица, пророци, светци и евангелски сцени има житиен цикъл и представително изображение на патрона на църквата -Св. Никола, покровител на мореплаватели, рибари, търговци, пътници.

Непосредствено до него са изписани в цял ръст двама дарители, които държат в ръцете си модела на църквата.

В олтарната част има сцени с интересно иконографско решение и монументални изображения на светци с различни символи на вярата. За едно от изображенията се предполага, че е на славянския просветител Св. Кирил Философ. Сцените и фигурите са рамкирани с декоративни полета съобразени с особеностите на вътрешната архитектура.

След удължаването на църквата, през първата половина на XIX век е изписана западната фасада, по-късно включена в притвора. Наред с обичайната за това място сцена на "Страшния съд", тук са изобразени и "Посичането на пророк Илия", "Убиването на Антихриста" и др. Предполага се, че стенописът е дело на тревненски зографи.

За контакти :тел.: 09567 2220; dverenica@montana.bg

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания