Фолклорни фестивали, събори и панаири

Езически обичай ''Кукувиче'' в с.Белотинци
ежегодно събитие

с.Белотинци,Община Монтана,Област Монтана

Вашата оценка
2.5 от 2 гласа
06.04.2023 г. -
06.04.2023 г.


 
Всяка пролет на 6 април се празнува езическият обичай Кукувиче. По поляни (сега само на "Средна полянка") в покрайнините на селото вечер се събира цялото село.
Фолклорни фестивали и събори
През деня младите правят купчини от стари гуми, слама, кукуржяк и вечерта палят огъня, първоначално малък и всички прескачат за здраве.
Фолклорни фестивали и събори
Съборът на селото е на 21 май, а Младежкият събор на 5-7 август (се празнуваше в МИНАЛОТО, а сега през първата събота и неделя на август).
Фолклорни фестивали и събори
Интересен обект е Разчепати камък или наричан още Стоовци (Купните), който е свързан с една легенда.

Това са червени пясъчници и конгломерати, които всъщност представляват продължение на Белоградчишките скали. Наколо местата са обрасли с шипки и къпини, срещат се по поляните и див червен карамфил, жълт кантарион, мащерка и др.

В подножието на Разчепати камък е скалата Викалото, под която има надписи, все още неразчетени докрай от археолозите. Местни хора твърдят, че изкачвайки се януари месец на Разчепати камък при ясно време в посока север се вижда р. Дунав.

Друга забележителност е Царска поляна.

За нея пък има легенда,че цар Борил е обтягал там своите шатри като е ловувал през лятото. Други местности около селото са Бобанеца, Шуманица, Момин вир, Бъчвата, Подкваса, Хайдушки кладенец, Краището, Зъбера, Стубела, Средна полянка, Коизака. В доловете почти навсякъде бликат изворчета и кладенчета с прясна студена вода. На едно такова място е построена каменна мечка (от Колчо Даскала), под която блика водата.

Като част от Предбалкана и тук традиционнно се почита и празнува Празника на Балкана през август месец.

Местното население се занимава с бране на шипки, къпини, жълт кантарион, гъби. Преди селото има кариера за ломен камък, която днес функционира незаконно и един микроязовир, взет под наем. В тракийска могила до селото са намерени върхове на копия с удължена листовидна форма и висок релефен ръб от основата до върха. Открити са следи от селище датирано към периода на бронзовата епоха XIX до IX век преди новата ера.

Църквата „Свети Николай“ е построена и изографисана през 1876 г. от зографа Николай Константинов.
Фолклорни фестивали и събори
Тя е обявена за паметник на културата, заради външните стенописи, които обаче не са опазени, и се рушат. Част от тях са непокътнати заради положения някога върху тях дебел слой варосване.

За контакти : 09540 2220 ; gbelotinci@montana.bg

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания