Фолклорни фестивали, събори и панаири

Ден на гр.Мъглиж
ежегодно събитие

гр.Мъглиж,Община Мъглиж,Област Стара Загора

Вашата оценка
4 от 2 гласа
09.04.2023 г. -
09.04.2023 г.


 
Всяка година на Цветница гражданите на Мъглиж отбелязват празника на своя град. Организират се общоградски тържества с разнообразна културно-музикална програма.
Фолклорни фестивали и събори
Тръгвайки от автогара Мъглиж на север, вдясно от пътя до самата река е красивата църква „Свети Димитър“. Пътят се вие покрай самата река докато достигне северния край на Мъглиж и местността „Баралъка“.
Фолклорни фестивали и събори
Барите са прекрасно място за отдих
— красиви поляни, пенлив водопад, действаща бара. Оттук има три възможности за туристически излет. Вляво от барите се намира старинният манастир „Свети Николай“, над него в посока към върха е природозащитеният обект „Винишки камък“.

Родолюбив българин е вкопал в скалите иконата „Света троица“. За най-издръжливите маршрутът продължава до върха, наречен Попък. Според легендите там е имало параклис „Света Марина“, а в скалите на самият връх все още има изворче.

Слизането от върха е най-удобно през полегатите поляни на запад, до местността „Равня“, оттам асфалтов път води до местността „Кръста“ и „Паметника на септемвриеца“. От него се вижда целият град като на длан, а стъпалата надолу отвеждат отново на автогарата.

Вторият туристически маршрут, тръгващ от „Баралъка“, е на север по течението на реката. На около 40 минути път край страховити скали, сенчести полянки и вирчета, и след многократно пресичане на реката, се стига до водопада Големия скок.

Третият маршрут тръгва от „Барите“ по пътя за с. Селце. На първия обратен десен завой вляво на около метър височина започва широк черен път, който отвежда първо на изворчето „Света вода“, а оттам на крепостта Горненски град. Иманярски набези са разрушили част от крепостните стени. Крепостта е превземана и разрушавана от Михаил Глава Тарханиот в средновековието и последно — по време на Освобождението.

От крепостта тръгват пътища към друга природна забележителност - „Чепел камък“. От Горненския град на север по асфалтовия път може да се продължи към с. Селце и Еловска поляна. Крепостта Долненски град се намира по пътя за с.Дъбово.След като напуснете пределите на Мъглиж в посока Бургас,след около километър отляво на пътя има асфалтова отбивка, която се превръща в черен път, минаващ покрай могилите и каптажите за вода.

Самата крепост се намира на север по този път,на границата между равнината и боровата гора. Все още стоят дебели зидове и пръсната из тях керамика и чакат археолозите.

За повече информация :
Община Мъглиж

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания