Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Сломер
ежегодно събитие

с.Сломер,Община Павликени,Област Велико Търново

Вашата оценка
3.8 от 4 гласа
Октомври 2023

 
Всяка година се провежда сбор на селото, в третата събота на м. Октомври.
Фолклорни фестивали и събори
Селището е разположено в долината на "Студена река", която води началото си от чешма, намираща се на 700 м в землището на селото.

Това се случило през Турското робство (1876 г:)
Тогава българското население е щяло да бъде изклано от войската на Митхат паша. Това се е случило на религиозния празник „Свети дух”.

Сломерчанинът Григор Кадънков влиза в спор с турчин и го убива /по-късно местността е наречена "Убитите турци/. Турската власт се изплашва, че в селото има комити и праща редовна войска под командването на Митхат паша, която да накаже българското население в Сломер. Докато войската заемала позиция, довереникът Емин ага предупреждава бея и той спасява селото от унищожение.

По време на Руско-Турската Освободителна война, голяма част от населението е било българско. Една незначителна част са били турци, събрани в малка махала. Руските войски освобождават селото на 23 юни 1877 год. По това време, през 1878 и 1879 год. е построен и храма „Свети Йоан Рилски”.

Иконите са подарени на църквата от Руския император, който по това време е квартирувал в с. Горна Студена – на 21км от Сломер.

Всеки петък се провежда пазар. На него се продават различни стоки, необходими за жителите на селото.

В центъра на с. Сломер е изграден войнишки паметник-чешма в чест на загиналите войници от селото във войните 1912 – 1913 год. и 1944 – 1945 год.

Местностите "Трите могили" ,“Слава могила“,“Корийката“.

За контакти : Кметство :0882 659 165 ; 0882 632 055 slomer@pavlikeni.bg

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания