Фолклорни фестивали, събори и панаири

Храмов празник ''Св.Петка'' и Събор на с.Чуйпетлово
ежегодно събитие

с.Чуйпетлово,Община Перник,Област Перник

Вашата оценка
14.10.2021 г. -
14.10.2021 г.


 
Традиционен събор на с. Чуйпетлово.
Фолклорни фестивали и събори
Църквата на Чуйпетлово „Света Петка“ е построена през 1860 г.

Чуйпетлово е най-високото село на Витоша, на около 1200 м надморска височина. То е първото населено място, през което преминава река Струма.

До селото може да се достигне пеша от Черни връх (пътеките не са маркирани) или от близките села Кладница и Ярлово. До Чуйпетлово се стига и по асфалтов път от село Боснек, в непосредствена близост до което се намира и пещерата Духлата.

Селото е основано около 1640 г. от избягало през турско време население от равнината /населението е с корени от беломорска Тракия/.

Селото било така добре скрито, че пътниците се ориентирали за местоположението му само по кукуригането на петлите. Дълго време местните се препитавали с железодобив, но след западането му, селото започнало да се обезлюдява. Чуйпетловци - планински овчари основават село Плана в едноименната планина, а също и Лисец и Яребковица във Верила.


За повече информация :
Сайт на с.Чуйпетлово

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания