Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Боснек
ежегодно събитие

с.Боснек,Община Перник,Област Перник

Вашата оценка
5 от 1 глас
Август 2023

 
Ежегодният събор на селото се провежда в първата събота на месец август.
Фолклорни фестивали и събори
Името Боснек е дошло от стара легенда, в която се разказва, че двама братя са дошли на това място боси през зимата чак от Македония. Според първите писмени доказателства за селището през 1417 година жителите били 42-ма. Но и много преди това тук са живели хора.
Фолклорни фестивали и събори
Остатъци от Тракийска могила, светилище и селище край местността Жива вода, римски монети и керамични отломки край и в пещерата Духлата, а в "Малката Духла" останки от погребение от Х век и златен рог , 'римски път" за Самоков, рударски калета със следи от извършват в древността добив на злато и желязо-това са част от археологическите находки в селото.

Задълбочените проучвания все още предстоят. Затова пък спалеолозите изследват района от 1964 година. И установеното до сега прави Боснек едно от най-интересните места не само в България.

В Боснек има две църкви.
Едната "Св.Козма и Дамян"(1878) е паметник на културата , а другата "Св.Теодор Стратилат" е действаща. За нейното създаване легендата гласи, че в селото върлувала чума и много хора умирали. Тогава 3 рода от селото решили да построят църквата и по този начин да изкупят греховете си и наистина след построяването на храма болестта си отишла от селото.

Някои от най-важните забележителности са до самия асфалтов път. Вековният дъб вляво от шосето ще видите точно там,където на отсрещната страна е табелата с надпис "Село Боснек е Белият дроб на Перник".Дъбът е на шест века,на колкото са и първите писмени свидетелства за населеното място.

Няколко километра след вековния дъб,пак отляво,на самото шосено вече километър над селото, е входът на най-дългата пещера в България(17 600м)и дълбока (53 метра). Това е и най-известната забележителност на селото и е обявена за природна забележителност. Ако се вярва на изследователите, дължината ще се окаже само едно от многобройните достойнства на това подземно богатство. Проучването и картирането на пещерата продължават и до днес. Предполага се, че Духлата е свързана с недалече разположените пещери "Пепелянка" и "Академик", като водната връзка помежду им е доказана. Духлата е една от най-популярните пещери сред спелеолозите и и често посещавана. В пещерата са установени 22 вида пещерни животни, сред които 6 вида прилепи. Има голямо разнообразие от пещерни образувания.

До момента са открити, проучени и картирани 7 етажа и 6 подземни реки, което превръща Духлата в най-сложната и дълга пещера на Балканите.

А в местноста Врелото,където е най-големият в района карстов извор,изненадва с палеонтологичните си богатства друга пещера.гробище на вкаменели праисторически животни, огромни зали и подземна река,могат да се срещнат по пътя из нейните лабиринти с обща дължина 6 километра. Откритите пещери и пропасти в карстовия район край Боснек наброяват 30,но се очаква да бъдат намерени още. Всъщност всеки тук би могъл да открие "своята' пещера, но тъй като бродененто из галериите не винаги е безопасно, съветът към ентусиастите е да търсят помощта на Българската федерация по спелеология.

Боснек е известен и с извора, наречен Живата вода.
Това е уникален извор, известен още от османския пътеписец Евлия Челеби. Водата в него на тласъци ту се появява, ту пресъхва. В момента за съжаление е каптиран и водата тече от каменна скулптура на глава на крокодил. Авторът на приказната скулптура не е известен. Местните хора не помнят от кога датира произведението.До местността стига черен път (подходящ само за високо-проходими превозни средства или час и половина пеша), а до самия извор има пещера и изграден заслон, което прави маршрута привлекателен за туристи. Тъй като водата на този извор изчезва и след определен период от време отново се появява, съществува легенда, че когато пред змея застане грешен човек - водата спира.Друго поверие гласи,че на върха намиращ се над карстовия извор имало езеро,намиращо се в землището на с.Чуйпетлово.Там живеел воден бик,който ранявал добитъка на селяните.те се опитвали да спасят животните си като закачали ножове и остри предмети на роговете на своите бикове с цел да се защитят.при поредната битка водния бик бил ранен и се гмурнал в езерото.Водата се окървавила и изчезнала. Поверието гласи,че и до днес когато бикът се обръща в земните недра,спира и пуска притока към извора.Водата от извора се смята за много лековита и хора от цялата страна посещават чудотворния извор.

За контакти:
Кметството, Адрес: Община Перник, село Боснек,
площад „Петрус“№6, тел.+35976695050
Читалище "Трудолюбие 1926"
Телефон: +359 +35977152030+359884947622; :+359886757519
Email:trudolyubie_1926@abv.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания