Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Планиница
ежегодно събитие

с.Планиница,Община Перник,Област Перник

Вашата оценка
4 от 1 глас
Юли 2023

 
Всяка първа неделя от месец юли се провежда традиционния събор на селото.
Село Планиница се намира в планински район, на 45 км югозападно от София, по пътя за Ковачевци, през село Лесковец.

При Лесковец, при язовира пътят се отклонява за Планиница.

Късноантична и средновековна крепост в м. Градище на 1.16 km западно от село Планиница, на източния склона на Черна гора. Крепостта е изградена през късната античност на площ около 3 дка. В миналото са били запазени част от крепостните стени и отделните помещения към тях. Просъществувала е и през ранното средновековие.

Вергил Борисов Ваклинов е роден в пернишкото село Планиница. След като завършва средното си образование, известно време работи като миньор в мина „Куциян“. През есента на 1950 г. е призован да отслужи редовната си военна служба в редовете на Гранични войски. По свое желание е изпратен в Школата за инструктори на служебни кучета в Берковица, която завършва с присвоено звание младши сержант, и е разпределен да служи на застава край гръцката граница в близост до село Бръщен. Българският граничар Вергил Ваклинов е загинал при изпълнение на служебните си задължения по охрана и отбрана на държавната граница на Народна република България през 1953 г.
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания