Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Вискяр ''Св.Богородица''
ежегодно събитие

с.Вискяр,Община Перник,Област Перник

Вашата оценка
11.06.2021 г. -
11.06.2021 г.


 
Традиционен събор на с. Вискяр.
Село Вискяр се намира в планински район. Селото се намира на около 14 км. от Перник и на 7 км. от Брезник. След десет години работи по строежа, през месец септември 2013 г. е осветен православният храм "Св.Георги". Знеполският епископ Йоан осветява новия храм и отслужва празнична света литургия. Идеята за изграждането на православния храм е на бившият кмет на селото - Пламен Лозанов, а през изтеклите десет години много местни жители са участвали в строителството с доброволен труд и дарени строителни материали. В книгата на дарителите за записани 118 човека (сред дарителите е и името на покойната Антоанета Георгиева - бивш кмет на гр.Перник). Дърворезбарят Румен Иванов е автор на църковния иконостас, като иконите от апостолския ред са изработени още през 2005 г. по времето на "Първи Християнски пленер на Балканите".

Село Вискяр (Лискяр) е старо, средновековно селище, регистрирано в турските документи от средата на XV век по същото име като хас на падишах с 50 домакинства и 5 вдовици.

Името на селото е вписано и в списъците на джелепкешаните от 1576 г. към кааза Брезник.

Популярна туристическа дестинация сред планинарите последните години са развалините на късноантичната крепост "Калето", която се намира на най- високия връх на възвишението Вискяр - "Кале", на 1.5 км североизточно по права линия от центъра на село Вискяр. Площта й е около 20 дка. Крепостта е обградена от две крепостни стени. Вътрешната стена затваря площ от около 5 дка. Крепостната стена е изградена от ломен камък с хоросанова спойка. Размерите на градежа разкриват, че калето е един от първостепенните военни пунктове между Горнострумските и Сердикийски райони. Надморска височина: 1052 м.


За контакти :
Кметство: 07714/ 21-23


Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания