Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор ''Илинден'' на с.Долна Рибница
ежегодно събитие

с.Долна Рибница,Община Петрич,Област Благоевград

Вашата оценка
02.08.2020 г. -
02.08.2020 г.


 
Ежегодно на 2 август - Илинден по стария стил се провежда традиционият събор на селото.
Долна Рибница се намира в планински район. Селото е разположено в южните склонове на планината Огражден, покрай течението на Рибнишка река.

Селото се споменава в османски данъчен дефтер от 1570 година под името Рибница. Съгласно същия в селището живеят 20 християнски и 3 мюсюлмански домакинства.Според народно предание името на селото произлиза от съществувалите някога рибници (рибарници) по течението на Рибнишка река. На днешното място Долна Рибница се установява през 18 век. През 1865 година в селото е разкрито училище с преподаване на гръцки език. От 1874 година обучението в училището се води на български език.

През 19 век Долна Рибница е чисто българско село.

Селото е дълбоко свързано с национално-освободителните борби на македонските българи. На 7 февруари 1908 година в землището на село Долна Рибница в местността Трънката в бой с редовна турска армия и башибозук, загива войводата от ВМОРО Мануш Георгиев (Турновски), заедно с 23 свои другари. През 1929 година на мястото на битката на един километър северно от селото е изграден паметник-костница в памет на героите. Днес местността се нарича и Манушов гроб.

При избухването на Балканската война през 1912 година шестима души от селото са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

Черква "Свети Димитър" - Построена е през 1871 година в центъра на селото. Обявена е за паметник на културата.
Основно училище "Св.Св.Кирил и Методий" - закрито 2008 година.
Читалище "Мануш войвода".
Паметен знак на войводата Мануш Георгиев.
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания