Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор ''Илинден'' на с.Боровичене
ежегодно събитие

с.Боровичене,Община Петрич,Област Благоевград

Вашата оценка
02.08.2020 г. -
04.08.2020 г.


 
Редовно на християнския празник Илинден хората от село Боровичене провеждат ежегодни празненства в продължение на три дни.
Селото се споменава в османски дефтер от 1570 година под името Боровичани. През същата година в него живеят 73 християнски и 3 мюсюлмански домакинства.

В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година, Боровица (Borovitza) е посочено като село с 33 домакинства и 102 жители българи.

Към 1900 г. според статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) населението на село Боровичъ (Боровица) брои общо 150 българи.

Всички християни от селото са под ведомството на Българската екзархия. По данни на секретаря на Екзархията Димитър Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“) в 1905 година в Боровичени (Borovitcheni) има 136 българи екзархисти.

До 1947 година Боровичене е махала на бившето сборно село Игуменец.

Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания