Фолклорни фестивали, събори и панаири

Ден на гр.Плевен
ежегодно събитие

гр.Плевен,Община Плевен,Област Плевен

Вашата оценка
5 от 1 глас
15.05.2022 г. -
15.05.2022 г.


 
На самия 15 май тържественият ритуал започва в 11.00 часа с церемония по издигане на знамена, молебен за благоденствието на Плевен и обръщение на кмета към жителите на града.
Плевен е сред Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз.
Мавзолей-параклис „Св. Георги Победоносец“, 09:00-12:00 и 13:00-18:00 ч., почивни дни - неделя и понеделник, има печат.;
Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, 09:00-12:00 и 12:30-17:00 ч. без почивен ден, има печат.;
Регионален исторически музей, 09:00-12:00 и 13:00-17:00 ч., почивни дни - неделя и понеделник, има печат.

С Освободителната война се свързват почти всички исторически забележителности на града. Близо 200 са паметниците, които напомнят на поколенията за най–кървавите битки, които са се водили по тези места. В центъра на града на площад „Възраждане“ 5 се намира Мавзолеят–гробница на руските и румънските войници, убити по време на войната. Друга забележителност, на която можете да се полюбувате, е Плевенската панорама. Тя е разположена на върха на хълм. Създадена е в чест на 100 годишнината от Плевенската епопея, по подобие на Бородинската панорама в Москва. В близост до нея се намира и редутът, който генерал Скобелев е щурмувал три пъти. В негова чест паркът около Панорамата е наречен „Скобелев“.

Освен паметниците от Руско-турската война на територията на парк „Кайлъка“ се намират и основите на римската крепост Сторгозия. Изградена е в късната античност - IV-VI в., на площ от 31 дка. Запазени и реставрирани са: укрепителната система, раннохристиянска базилика, хореум. Базиликата с размери 45 на 22 м. е трикорабна, триабсидна, с колонада от южната страна.

Плевен е известен с парк Кайлъка. Скобелевият парк е разположен на самото бойно поле, където отрядът на ген. Скобелев води кръвопролитни сражения за превземането на Плевен. От тогава до наши дни напоената с кръв земя се нарича „Мъртвата долина“. По неповторим и силно въздействащ начин в парка се издига единствената по рода си на Балканския полуостров „Панорама „Плевенска епопея 1877“. Сградата символизира трите щурма с блокадата на града. В парка са разположени: костницата, къща-музей „Стоян и Владимир Заимови“, автентични оръдия, десетки братски могили и паметници.

* Скобелев парк-музей изграден е на самото бойно поле през 1904-1907 г. На това място по време на третия щурм на Плевен (30 август - 11 септември 1877 г.) отрядът на генерал Скобелев води кръвопролитни сражения, в които падат убити и ранени 6500 воини. Напоената с кръв местност оттогава се нарича “Мъртва долина”. Костите на загиналите намират вечен покой в 9-те братски могили и костницата. Десетки руски оръдия от войната са подредени като батареи.
* Къща-музей „Цар Освободител Александър II“ Къщата на семейство Вацови, с богата вътрешна уредба, е построена през 1873 г. от същите дряновски майстори, които са строили къщата на Таки х.п. Георгев и църквата „Св. Параскева“. Тук на 11 декември 1877 г., ден след падането на Плевен, тържествено е посрещнат руският император Александър II , на когото е представен плененият турски генерал Осман паша. От 12 до 22 декември в този дом живее първият военен губернатор на Плевен ген. Скобелев. При създаването на музея през 1904-1907 г. около къщата е устроен красив парк с оригинална ограда, експонирани са две батареи от руски оръдия и бюстове на бележити командири от руската и румънската армии.
* Регионален исторически музей — исторически музей с етнографски и природонаучен отдел
* Изложба-дарение Светлин Русев — художествена галерия, с около 400 произведения на известни български и чужди художници.

За повече информация :
Община Плевен
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания