Фолклорни фестивали, събори и панаири

Храмов празник ''Св.Иван Рилски'' и събор на с.Стефан Стамболово
ежегодно събитие

с.Стефан Стамболово,община Полски Тръмбеш,област Велико Търново

Вашата оценка
5 от 1 глас
19.10.2020 г. -
19.10.2020 г.


 
Патрон на църквата е св. Иван Рилски. На неговия ден е сборът (съборът) на селото.
По традиция се прави курбан (за да се запазят лозята от градушка, преди ритуалът се е извършвал на могилата над селото, където са били лозята), сега е преместен в двора на църквата на празника Св. Дух. В селото живеят и християни, и мюсюлмани.

В селцето и до ден днешен се събират вечер на дюкяна,особено когато по-младите хора от населението са в селото.Продължават историята с така наречените вечеринки до сутринта по площада и пазенето на младите моми от хората от останалите села ,в окръга.До сега се е чувало за боеве между съседните села:Стефан Стамболово, Ресен, Иванча и Полски Сеновец.Забавите до сутринта,силните емоции и изживявания са все същите,духът на селото е останал в хората и потомците от времето на Бидерлий до сега Стефан Стамболово.

Вероятно селото е създадено преди 1650 г., от тогава са първите данни за поселение в тази местност. След Освобождението в селото се заселват много българи от Дряновския балкан (всеки род пази спомена за своето предишно мястоживеене във фамилията си; пр. Заевски са от село Зая, Густилски са от село, Густиля, Туркинча, Плачка, Марча, Длъгня, Гвоздейка, Пушево, Беляковец, Ганчовец;Робови от с.Каломен).Първото име на селото е Бидерлий/начало на извор/,другото по-познато име е ГРАДИНА.

Културните забележителности са две - селото има прекрасна архитектура напомняща много стилът на Арбанаси (къщи на два етажа с големи дворове, всички огради и първият етаж от къщите са от характерният за района бял камък) както и многото чешми в селото. Най-добре е поддържана тази в центъра на селото.

Навремето се е смятало че Бидерлий означава,нещо като "огрята вода при пълнолуние", или по скоро когато изгреела луната и всички чешми в селото засиявали.Това е прието като някакво поверие.....В старо време българите смятали всеки извор за свещен.Има легенда,която расказва че малко след освобождението на една от чешмите в центара на селото се е проляла много кръв,заради една мома и до сега се смята че там водата е най-хубава и "свещена" при пълнолуние.

По времето когато селото се е казвало Бидерлий,след турското освобождение,започнали да го заграбват,промъквали се нощем от другите земи покрай селото.Крадяли са добитък,дърва....По-късно след това,селото се прекръства на село Градина и точно така е изглеждало,зеленина навсякъде,чешми от бял камък,гори,къщи с невероятна архитектура които и до днес са такива.Голяма част от тази архитектура се смята че от времето на траките.

Открита е една тракийска чешма в една от горите край селото.Последното име на селото е Стефан Стамболово,въпреки че то все още си остава село Градина за хората от този регион,защото то наистина е градина.Селото има един ресторант,едно заведение, библиотека, няколко магазина, много красиви места,също и парк.Училището и пекарната вече не функционират.Земите там са много хубави и плодородни,не само заради климата,но и заради доброто разположение на селцето.

За контакти :
Кметство : 061402/260
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания