Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Баба Тонка
ежегодно събитие

с.Баба Тонка,Община Попово,Област Търговище

Вашата оценка
25.09.2022 г. -
25.09.2022 г.


 
Събор на селото - 25-ти септември.
Курбан на Петдесетница за добруването на селото. Извършва се в местността Черковището в старите турски гробища.

Селото е разположено в източната част на Дунавската хълмиста равнина на 360 м надморска височина. Образувано е от следните махали: Тиховската махала, Щурската махала и Циганската махала. Селото се казвало Каравеллер, по името на основателя му Кара Вели, живял там най-вероятно през 30-те год. на 16-ти век. По предание най-ранното поселение се намирало в местността Торсуна, но жителите му поради незнайни причини били принудени да го изместят. За пръв път името на селото като Хадър Кара Вели се среща в официален документ от 1573 год. На две места в селото има останки от стари турски гробища – Горните и Долните турски гробища.

Преди Освобождението населението на селото било турско. През 60-те год. на 19-ти век в селото са заселени черкези и татари. Единственият българин, който живеел тогава в селото се казвал Цвятко и бил сапунджия. След Освобождението турското население напуснало постепенно селото, продавайки и имотите си и заминало за Турция.

През 1886 год. селото става чисто българско, с население от балканджии, прехранващо се от земеделие и по-малко от животновъдство. От 1883 до 1934 год. селото получава статут на селска община, в състава, на която влизат селата Берковски, Бракница, Горица, Иванча и Манастирица. Първоначално българското училище се помещавало на мястото на турското в двора на джамията, която с идването на балканджиите била превърната в църква, но днес не съществува. По-късно е било построено ново малко училище, но с недостатъчно място за учениците. През 1932 год. било построено последното училище, което започва да носи името “Св. св. Кирил и Методий” и което отдавна е закрито, поради миграцията на населението към градовете.

През 1926 год. в селото е основано и читалище „Просвета”, което днес не функционира, с изключение на неговата библиотека. Новият църковен храм “Св. Рождество на Пресвета Богородица” започва да се строи през 1940 год.

През 1934 год. правителството с Министерска заповед заменя старите турскоезични имена с български и селото е прекръстено на името на революцинерката Баба Тонка.

* Кметско наместничество;
* Библиотека, филиал на Поповското читалище;
* В землището на селото са запазени следите на антични селища и могилен некропол;
* В селото има запазени старинни къщи с интересна архитектура;
* Църковен храм „Свето Рождество на Пресвета Богородица“ от 1940 год.
* Каменен бюст - паметник на Баба Тонка, намиращ се в парка в центъра на селото;
* Паметник, посветен на загиналите във войните жители на селото, открит на 23.09.2006 год.

За контакти:
Кметство: тел. 060383 / 370
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания