Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор ''Св.Илия'' в с.Веселие
ежегодно събитие

с.Веселие,Община Приморско,Област Бургас

Вашата оценка
4 от 1 глас
Юли 2023

 
Празника на селото се чества първата неделя от м.Август или последната неделя от м.Юли.
Фолклорни фестивали и събори
Като празненствата започват от събота с детски състезания, а в неделя се провеждат традиционните за района на Странджа народни борби, в които взимат участие дори чужденци.
Фолклорни фестивали и събори
Селото е разположено в долина близо до р. Ропотамо, а част от него и в Странджа планина, на около 30 км от Бургас по пътя за Приморско. Намира се на около 15 километра от два от най-красивите ни курорти - Приморско и Созопол.

В селото се намира църквата св.Илия, а извън него - параклисът св.Константин и Елена.

На възвишението Мара и лишанка
се намира легендарният лишан на Мара (девойка, противопоставила се на волята на турците, маскирана като бунтовиник и убита на възвишението Мара и лишанка) - кръст, скован от 2 дървени пръчки и плоча със името на Мара.

В близост до гроба на Мара се намира дръвче, което е на 900 години и въпреки всичко не може да израсте или да повехне. Възможно е обаче това име да е остатък от обичая Мара Лишанка, който се изпълнява в тази част на България.

Село Веселие е създадено по време на турско робство към 1731 г. Земите около селото стопанисвал Съръм Бей, а неговите поданици си построили домове, в резултат на което възникнало селото. Старото му име е Съръмуса.

През 1861 г. в близост до селото се настанява група от черкези, изселени от Кавказ. Черкезите създават свое селище на име Ченгер, но всички опити на официалната турска власт да превърне кавказците в земеделци се провалят. Черкезите се отдават на грабежи, кражби на добитък, изнасилвания и убийства.

По време на Руско-турската война от 1877-78 г. черкезите от село Ченгер участват в различни разбойнически шайки и тероризират местното население. Някои от тях са мобилизирани в армията на Мехмед Али паша, разположена в Североизточна България. След общото отстъпление на османската армия през зимата на 1878 г., черкезите от Ченгер напускат селото и се преселват в Турция.

За контакти :
Кметство: 0550/ 4 63 86

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания